Συνέχεια στην προκλητική της στάση με φόντο τη Navtex στο Καστελόριζο δίνει η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.
«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρεται από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ενώ επίσης σημειώνεται: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Επίσης, χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.
Συγκεκριμένα, ο Ακσόι δήλωσε: «Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Barbaros είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη».
Επίσης, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συνέχισε, λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο.
Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας.
Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Σημειώνεται ότι συνεδριάζει εκτάκτως στις 3 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, μετά την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex στην ελληνική υφαλοκριπίδα.
Η Navtex εκδόθηκε για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου έως και τις 2 Αυγούστου.
Η κίνηση δεν αιφνιδίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς όπως είχε αποκαλύψει από χθες κατ’ αποκλειστικότητα το newsbeast.gr, στο Αιγαίο βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Στόλου μας προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει.
Ελληνο-κυπριακή Navtex η απάντηση στην Τουρκία
Δική τους αντι-Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ως απάντηση στην τουρκική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex.
Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.