Μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες και μία ακόμη δραματική ολονύχτια διαπραγμάτευση, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία χαιρέτισε σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ένα δίκαιο συμβιβασμό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 70 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις (32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό) τα οποία ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα ξοδέψουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Διαχώρισε τις μεταρρυθμίσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα και έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο, στο οποίο θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην τελική συμφωνία καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στην εκταμίευση χρημάτων προς άλλο κράτος- μέλος. Έκανε λόγο αντίθετα για ένα «χειρόφρενο» το οποίο εκτίμησε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.
Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.