Οι εξελίξεις και οι προοπτικές της Ουκρανίας βρίσκονται σήμερα εκτάκτως στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών από τις τέσσερις χώρες του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) με τους ομολόγους τους από τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία), με τη συμμετοχή του αντιπρόεδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το επίμαχο θέμα ήταν εκτός ατζέντας, ευλόγως, όμως, προσετέθη, δεδομένου ότι σήμερα βρίσκεται στο Κίεβο η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική λαίδη Άστον (με την οποία βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία ο κ. Βενιζέλος) δεδομένου επίσης ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι γειτονικές προς την Ουκρανία, ενώ και το κυρίως θέμα της συζήτησης -τα ενεργειακά- δέχεται επιρροές από τις ουκρανικές εξελίξεις.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Μάρτονι (Janos Martonyi) με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και διμερή ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό, καθώς και τις σχέσεις της Βουδαπέστης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.