Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Επιτροπή Πισσαρίδη και με κοινωνικούς εταίρους, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, που έρχεται πάνω στην πιο κρίσιμη ώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, προτείνει 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής και θα αποτελεί βασικό επιχείρημα της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τα 32 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα δεν θα σπαταληθούν σε παροχές, αλλά θα δοθούν σε επενδυτικά σχέδια και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ουσιαστικά επιθυμεί το Ταμείο Ανάκαμψης να αντιμετωπιστεί ως χρηματοδότηση τύπου ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας, δηλαδή παρά τις πιέσεις των «σκληρών» του Βορρά να μην αλλάξει η αναλογία της πρότασης της Κομισιόν όσον αφορά σε απευθείας επιχορηγήσεις 22,5 δισ ευρώ και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια.
Και εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, τον Οκτώβριο θα πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένα και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια στις Βρυξέλλες. Για αυτό η Αθήνα θέλει να καταδείξει ότι είναι έτοιμη.
Μάλιστα έχει τη σημασία του ότι στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν και κοινωνικοί εταίροι, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εθνικό χαρακτήρα στο Σχέδιο και να ζητήσει τη συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις βασικές του γραμμές.
Κεντρικός στόχος του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Η Επιτροπή Πισσαρίδη θέτει στο Σχέδιο τις εξής οικονομικές προτεραιότητες:
- Άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ
- Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας
- Επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση
- Αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων
- Προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης
- Επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων
- Υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών
Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής:
- Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
- Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
- Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.
- Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.
- Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
- Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.
- Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.
- Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
- Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.
- Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
- Aναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.
- Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
- Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
- Ανάπτυξη υποδομών.
Ποιοι μετέχουν στην Επιτροπή Πισσαρίδη
Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία εκτείνεται σε περίπου 100 σελίδες, και είναι το προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).