«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το αύριο», η Ιστορία θα κρίνει τους τολμηρούς και δεν θα έχει θέση για εκείνους που θα δειλιάσουν απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, τονίζει σχετικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό ιστορικό σταυροδρόμι» και προσθέτει ότι η κυρίαρχη Ευρώπη θα λάβει πραγματική υπόσταση, «μόνο αν τα κράτη – μέλη της αντιληφθούν ότι το υπερεθνικό “εμείς” είναι πάνω από τα τοπικά “εγώ”». Μόνο έτσι η Ευρώπη θα αποκτήσει μία ενιαία ισχυρή φωνή, υπογραμμίζει.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για διαχωριστικές γραμμές, χαρακτηρίζει ως «υπερόπλο» το Ταμείο Ανάκαμψης, «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», και επισημαίνει ότι αυτή η μεγάλη ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. «Η Ευρώπη μας δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν κλείνοντας τα σύνορα και ασκώντας εθνικές πολιτικές. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο, και η Ελλάδα δηλώνει παρούσα και πρόθυμη να συνεισφέρει ώστε να πετύχουμε» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα προηγηθεί και στις εργασίες του οποίου θα μετάσχει, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως εκεί θα φανεί αν θα χρειαστεί μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής για να επιτευχθεί συμφωνία και επικαλούμενος τον πρωθυπουργό, προσδιόρισε: «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιβολή επιπλέον σκληρών προϋποθέσεων, ούτε μπορούμε να πάμε πιο κάτω από την πρόταση της Επιτροπής. Και αυτό είναι το κατώτατο όριο».
Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάει ακόμη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία, τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο αλλά και για τη βασική επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών. «Ένα νέο κείμενο Αρχών, ένα νέο χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης, που θα αποτελέσει έναν οδηγό για το μέλλον», όπως επισήμανε.