Στον ένα χρόνο από την εκλογική του νίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου και να στείλει προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης μήνυμα συναίνεσης στην οικονομία. Αλλά και να συνεχίσει σε συνέντευξη του την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Νίκου Παππά, καθώς και να βάλει οριστικό φρένο στα σενάρια για εκλογές.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σακκελαροπούλου συζήτησαν για την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου, όπου θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ευκαιρία να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης του πολιτικού συστήματος με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ο πρωθυπουργός έπιασε την «πάσα» προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανακοίνωσε ότι το πόρισμα της επιτροπής θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ότι το εθνικό σχέδιο για την οικονομία θα κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ βέβαια, η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις ούτε όσον αφορά στο ποσό, ούτε όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης, όπως ελπίζει η Ελλάδα, που έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί δάνεια (και άρα όρους που θα δημιουργούσαν δυσάρεστους συνειρμούς μνημονίων) αλλά η πλειοψηφία του ποσού να αφορά επιχορηγήσεις.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για συναίνεση αφορά βέβαια στην πραγματικότητα πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής, όμως ο πρωθυπουργός προφανώς και θα πιέσει το ΣΥΡΙΖΑ να δείξει εάν επιθυμεί να συμβάλλει σε μία εθνική προσπάθεια ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, το Μαξίμου συνεχίζει την πολιτική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις καταγγελίες Μιωνή- Καλογρίτσα για το στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι θα θέτει το ζήτημα πολιτικά και πως σενάρια ειδικών δικαστηρίων δεν τίθενται υπό συζήτηση όπως θα επιθυμούσαν οι σαμαρικοί. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, λένε στελέχη που τον γνωρίζουν καλά, δεν θα κάνει το λάθος που έκανε ο αείμνηστος πατέρας του το 1989, διακινδυνεύοντας να αντισυσπειρώσει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι εφόσον έρθει η υπόθεση των καταγγελιών Καλογρίτσα στη Βουλή, πράγμα που αναμένεται να συμβεί δεδομένου ότι ο επιχειρηματίας αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο, η ΝΔ δε θα προχωρήσει σε εξεταστική σε βάρος του κ.Παππά.
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες έδωσε ένα… χρησμό για τον ανασχηματισμό, αλλά ήταν απολύτως ξεκάθαρος όσον αφορά στα εκλογικά σενάρια που κάθε τόσο «φουντώνουν» και όχι μόνο με ευθύνη της αντιπολίτευσης, καθώς και υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με το επιχείρημα της ανάγκης να ξεπεραστεί η απλή αναλογική και με πραγματική ανησυχία για την οικονομία. Όμως ο κ.Μητσοτάκης φέρεται οριστικά να έχει καταλήξει πως δεν θα ακούσει τις Σειρήνες των πρόωρων εκλογών. Έτσι χθες όχι μόνο διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη» την προσφυγή στις κάλπες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Με τον τρόπο αυτό θέλει να βάλει οριστικό τέλος στην εκλογολογία. Και αυτό διότι αφενός μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αφετέρου γιατί εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη η ΝΔ κινδυνεύει να πάρει αυτοδυναμία ακόμη και με απλή αναλογική αλλά ως εκ τούτου με οριακή πλειοψηφία.