Το Λιμενικό Σώμα είναι ενεργό στο Αιγαίο «για να προστατέψει ζωές στην θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, φυσικά είναι λυπηρό, αλλά μια θετική εξέλιξη για τη διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής».
Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε σημερινή συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της Deutsche Welle ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για «παράνομες επαναπροωθήσεις».
Ερωτηθείς για τη στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο.
Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενοι στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα».
Σχετικά με την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και -περιστασιακά- το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορα μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο.
Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι για τις νέες κλειστές δομές σε Κω, Λέρο και Σάμο έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και «περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ’ αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες», προσέθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.