Σε πτυχές της σημερινής πολιτικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στη συνεργασία με την ΕΕ, καθώς και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο κ. Γεωργιάδης προσεκλήθη από το European Club του Harvard Kennedy School και συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση με μέλη της κοινότητας του πανεπιστημίου, με θέμα τις σημερινές προκλήσεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις κρίσιμες επιλογές της χώρας στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών του δημόσιου τομέα.
Η συζήτηση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο (από καθηγητές και φοιτητές) για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, σε μια «ευαίσθητη περίοδο» γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των παρισταμένων και ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές που διαγράφονται, ενώ έκανε εκτενείς αναφορές σχετικά με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο χώρο της υγείας, την κατάσταση που επικρατούσε, στις αλλαγές που επιχειρούνται και στις υπάρχουσες αντιδράσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από πολλούς φοιτητές (όχι μόνο ελληνικής καταγωγής και Αμερικανούς, αλλά και φοιτητές από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, το Ισραήλ και από άλλες χώρες, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί μεταπτυχιακοί της ιατρικής σχολής). Επίσης, αρκετές ήταν οι ερωτήσεις αναφορικά με το «αν ενδημεί αντισημιτισμός στην Ελλάδα», ποιες είναι οι προσωπικές του θέσεις, αλλά και ποιος ο ρόλος και η πολιτική παρουσία «ακραίων» κομμάτων και οργανώσεων, όπως της Χρυσής Αυγής.
Όπως αναφέρθηκε από παριστάμενους στην εκδήλωση-συζήτηση με ομιλητή τον κ. Γεωργιάδη, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Υγείας μιλούσε στο γεμάτο από κόσμο Starr Auditorium του Harvard Kennedy School, στον παρακείμενο χώρο, στο Forum του Harvard Kennedy School, o πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες συμμετείχαν σε συζήτηση για την κατάσταση και τις προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και για τους πιθανούς κινδύνους στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Έλληνας αντιπρόεδρος του European Club, Ιωάννης Τσούτσιας, έδωσε διάλεξη στον ίδιο χώρο για τις εξελίξεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους της περιοχής με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας. Τo European Club του Harvard Kennedy School είναι ένας από τους οργανισμούς του πανεπιστημίου που κατ’ εξοχήν αποτελεί «πηγή προβληματισμού και αναλύσεων» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, για τη διαμονή του κ. Γεωργιάδη παραχωρήθηκε η ιστορική κατοικία του Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος διέμενε εκεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του ως Harvard College Senior, στη Βοστόνη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Harvard Kennedy School, ο κ. Γεωργιάδης είχε επαφές με καθηγητές της Σχολής, γνωστούς για τη σημαντική πολιτική και ακαδημαϊκή δράση τους.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Υγείας φιλοξενήθηκε σε κλειστό δείπνο στο Harvard Faculty Club, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε με τον καθηγητή της Έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Πανεπιστημίου του Ταφτς της Βοστόνης, Μιχάλη Ψαλιδόπουλο και τους Έλληνες φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Φλέτσερ του πανεπιστημίου του Ταφτς.
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Lahey στη Βοστόνη, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία του και το επιστημονικό έργο που επιτελείται.