Η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει χωρίς την επέμβαση της τρόικας, επισημαίνει σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, EuroparlTV, ο αυστριακός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας στις χώρες της Ευρώπης, Ότμαρ Κάρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον ρόλο των εκπροσώπων των δανειστών και απάντησε στις ερωτήσεις των Ελλήνων για το θέμα.

Φάνηκε μάλιστα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τις ανησυχίες και την οργή των Ελλήνων για τα πεπραγμένα της τρόικας.«Γνωρίζω τις ανησυχίες, τα ερωτήματα, τη λύπη και καμιά φορά το θυμό του κόσμου. Αλλά αγνοούμε όλοι το γεγονός ότι η Ελλάδα κόντεψε να πτωχεύσει. Όταν ένα κράτος δε μπορεί να δανειστεί χρήματα στις χρηματαγορές, όταν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να προσφέρει κοινωνική πρόνοια, υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια. Η τρόικα, τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 240 δισ. ευρώ, έδωσαν χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ».

Ο κ. Κάρας εξηγεί ότι η Κομισιόν δε μπορούσε να δράσει μόνη. «Δεν είχαμε κανέναν μηχανισμό σταθερότητας εκείνη την εποχή. Είχαμε μόνο την επιλογή χρήσης της εμπειρίας και των χρημάτων του ΔΝΤ».

«Η τρόικα ήταν αναγκαιότητα, δεν είναι η λύση και έχει κάνει λάθη. Αλλά η ΕΕ ως κοινότητα υπήρξε πολύ επιτυχημένη», σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Δείτε το βίντεο…