Στη «δεξαμενή» των 15.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους, θα προστεθούν όπως όλα δείχνουν οι συμβασιούχοι που παρέμεναν στο δημόσιο μέσω προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων και τελικά εκδόθηκαν απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσβλέπει ταυτόχρονα και στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς τα θεσμικά και διοικητικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα στη δημόσια διοίκηση (πιστοποιητικά σπουδών, νομιμότητα μετατροπής συμβάσεων κλπ) είναι μεν υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου αλλά, με δεδομένη τη συμβατική υποχρέωση αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, πρέπει να δοθεί βάρος στις περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν έχουν θέση στο δημόσιο.
Ειδικά για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που παρέμεναν στο δημόσιο αξιοποιώντας τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, είναι εντυπωσιακό το στοιχείο που δείχνει ότι από τους 3.905 υπαλλήλους με αυτό το καθεστώς, έχουν ήδη αποχωρήσει 1.646 υπάλληλοι μετά την έκδοση απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να προσμετρηθεί στους 15.000 που πρέπει να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου.
Ποινή οριστικής παύσης
Την ίδια ώρα, καρπούς αποδίδουν και οι αλλαγές στο πειθαρχικό. Το 2013, υπήρξαν 248 αποφάσεις οριστικής παύσης επίορκων υπαλλήλων, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε αύξηση 132% στον αριθμό των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων. Ειδικότερα, το 2013, από τα Πειθαρχικά Συμβούλια εκδόθηκε 495 αποφάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στις 1.150 αποφάσεις. Η ποινή της οριστικής παύσης επιβλήθηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο, σε 41 περιπτώσεις και, κατά το δεύτερο εξάμηνο, σε 207 περιπτώσεις.
Έλεγχος από μηδενική βάση στο υπ. Πολιτισμού
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού για τη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με καταστρατήγηση του πνεύματος του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου. Μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων και υπάρχουν βάσιμες υποψίες, όπως ανέφερε ο υπουργός, ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων έγιναν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.
«Χαίρομαι που εσείς τουλάχιστον τηρήσατε τα προσχήματα και είπατε ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ευθύνη δεν έχουν μόνο οι υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά αλλά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και μαζί και το ΑΣΕΠ που ενέκριναν τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου». Ζητώντας μάλιστα, ο έλεγχος να μην περιοριστεί στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά να επεκταθεί παντού, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «δεν μπορεί να επικρατήσει η νοοτροπία ότι οι επανέλεγχοι γίνονται για να χρησιμοποιηθούν οι υπάλληλοι αυτοί ως δεξαμενή για τις απολύσεις, αλλά γιατί αυτό πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου».
Οι πυροσβέστες
Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στον διαγωνισμό για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και γι΄αυτό, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινά έλεγχος όλων των δικαιολογητικών από μηδενική βάση. Ο έλεγχος ξεκίνησε μετά από καταγγελίες επιλαχόντων και έδειξε εκτεταμένο πρόβλημα κυρίως στα δικαιολογητικά για την σωματική ικανότητα και την ικανότητα στρατιωτικής θητείας.
Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
Ως προς τους στοχευμένους ελέγχους πιστοποιητικών, στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών και ήδη έχουν ανακληθεί 55 διορισμοί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα αφορούν στη γνησιότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που κατέθεσαν οι 9.800 επιτυχόντες σε 43 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, από το 2003 μέχρι και σήμερα.
Παραβίαση του ωραρίου
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δώσει, εξάλλου, εντολή να συνεχιστούν οι έλεγχοι τήρησης ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του ήδη επτά εκθέσεις μετά από ελέγχους σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων που έδειξαν εκτεταμένα φαινόμενα παραβίασης του ωραρίου. Ενδεικτικά, έξι υπάλληλοι εντοπίστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών να έχουν να εμφανιστούν για μήνες στις υπηρεσίες τους, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε εφαρμόσει, όπως οι όλες οι άλλες υπηρεσίες, σύστημα ελέγχου της τήρησης του ωραρίου και εντοπίστηκε και πρόβλημα στον υπολογισμό των υπερωριών.
Τα εμβάσματα στο εξωτερικό
Ως προς το μείζον θέμα της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών έχει λάβει εντολή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ελέγξει τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει, από το 2009 και μετά, εμβάσματα στο εξωτερικό. Οι 110 επιθεωρητές- ελεγκτές ξεχωρίζουν ήδη τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που είναι στην αρμοδιότητά τους και, στη συνέχεια, θα ζητήσουν τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που διενεργεί τους ελέγχους για τα εμβάσματα στο εξωτερικό.