Πολιτικές ευθύνες του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το σκεπτικό πως δεν ήταν δυνατόν να μη γνώριζε για τα όσα αναφέρονται στην ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σαμπή Μιωνή, συνεχίζουν να θέλουν να αναδείξουν από την κυβέρνηση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Οι γαλάζιοι δεν θα κουραστούν να καλούν καθημερινά τον κ.Τσίπρα είτε να διαγράψει τον κ.Παππά είτε να παραδεχθεί την ύπαρξη “παρακράτους”. Και αυτό με σκοπό να αναγκάζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει το στενό του συνεργάτη και άρα να παραμένει και ο ίδιος στο κάδρο.
Στελέχη της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η σιωπή του κ. Τσίπρα αποτελεί ομολογία είτε ενοχής είτε ανικανότητας να κυβερνήσει και να ελέγξει τους υπουργούς του. Τον κατηγορούν επίσης ότι από το 2016, δηλαδή για τρεισίμιση χρόνια, δεν είχε παρέμβει και δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά ότι αντίθετα επιχείρησε να ενοχοποιήσει πολιτικούς του αντιπάλους. Κάνουν δε λόγο για “εγκληματική οργάνωση” που με τη δράση της αποτελούσε απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα.
Γαλάζια στελέχη σημειώνουν επίσης ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε θεσπίσει διάταξη για τη σύννομη χρήση της ηχογραφημένης συνομιλίας ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής από τον κ. Μιωνή. Στόχος της τότε κυβέρνησης ήταν να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ. Την παραμονή των εκλογών του 2019 η διάταξη αυτή καταργήθηκε, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Τότε η ΝΔ είχε μάλιστα κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ πως άλλαζε στο παρά πέντε τον Ποινικό Κώδικα και μετά την αλλαγή εξουσίας και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2019, κατάργησε αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας μεταξύ άλλων και την εν λόγω διάταξη. Με τον τρόπο αυτό οι γαλάζιοι απαντούν στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ επικαλείται υλικό που είναι ηχογραφημένο παράνομα, ενώ στο παρελθόν είχε για παράδειγμα επιτεθεί στον Παύλο Πολάκη για την καταγραφή συνομιλίας με το Γιάννη Στουρνάρα ή στο Γιάνη Βαρουφάκη για τις ηχογραφήσεις του Eurogroup.