Η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αντίγραφου συνομιλίας του με τον Νίκο Παππά, στην οποία ο πρώην υπουργός Επικρατείας φέρεται να του είχε πει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «έχει ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά», αποτελεί κατά τη Νέα Δημοκρατία απόδειξη της ύπαρξης «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα με ευθύνη και γνώση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Μετά από μία περίοδο κατά την οποία τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης έδινε η αξιωματική αντιπολίτευση, βάζοντας στην ατζέντα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η κυβερνητική πλευρά περνά στην αντεπίθεση και βάζει στο κάδρο προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δια του πρώην υπουργού και στενού του συνεργάτη. Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει για άλλη μία φορά να αμφισβητήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», αλλά και να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου ή του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», υπενθυμίζοντας τα τεκταινόμενα της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Τα ερωτήματα πλέον στρέφονται προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Ως τότε πρωθυπουργός γνώριζε για όλα αυτά; Μπορεί το «δεξί του χέρι» να λειτουργούσε εν αγνοία του; Το παρακράτος είναι προφανές ότι είχε και τη δική του σφραγίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μιλήσει» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη μετά την αποκάλυψη των ηχογραφημένων διαλόγων Παππά– Μιωνή.
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το συμπέρασμα από το υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πως: «Κάποιοι ανήθικοι, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη κατάσταση την οποία είχε περιέλθει η χώρα, εξαπάτησαν τους Έλληνες προκειμένου να εκλεγούν στην εξουσία. Και αφού τα κατάφεραν, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν πώς να βγάλουν λεφτά. Προκειμένου να βγάζουν λεφτά για πολλά χρόνια αποφάσισαν να γίνουν καθεστώς. Και για να γίνουν καθεστώς, προχώρησαν στη συγκρότηση παρακράτους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία, η ιδεολογία που τους καθοδηγούσε».
Από το Μαξίμου για άλλη μία φορά καλύπτουν δε απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι το «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ» όπως το αποκαλούν κυβερνητικά στελέχη, είχε φτάσει στο σημείο να κατασκευάζει ψευδείς ισχυρισμούς και συκοφαντικές επιθέσεις τόσο εναντίον του κ.Σαμαρά, όσο και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν απόδειξη της ύπαρξης παρακράτους και ταυτόχρονα ελλεινό κατάντημα το γεγονός ότι ο κ. Παππάς ζητούσε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο του, Σταύρο Παπασταύρου, «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, όπως ερμηνεύουν το σχετικό απόσπασμα του ηχογραφημένου διαλόγου, μία εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία με τους ισχυρισμούς του ίδιου του πρώην υπουργού Επικρατείας, όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο.
Σχολίαζαν επίσης το γεγονός ότι συζητώντας με τον κ. Μιωνή ο κ. Παππάς ακούγεται να αναφέρεται με απρεπείς εκφράσεις στο Παλαιστινιακό, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη του γεγονότος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία ιδεολογία στην πραγματικότητα και καμία συνέπεια λόγων.
Αντιφάσεις και κενά στην κατάθεση Παππά
Κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν εξάλλου τους ισχυρισμούς Παππά ότι πρόκειται για «κατασκευασμένες συνομιλίες».
Επικαλούνταν δε ότι η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε να στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την αρχική κατάθεση του Νίκου Παππά ενώπιον της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο κ. Μιωνής, με το ερώτημα της ψευδορκίας. Σημείωναν μάλιστα ότι οι διάλογοι που ακούγονται στο ηχητικό είναι εντελώς διαφορετικοί από όσα είχε καταθέσει ο κ. Παππάς στην επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο και εξέφραζαν την άποψη ότι συνεπώς προκύπτει θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Δικαιοσύνη.
«Αντί να μασά τα λόγια του ο κ. Παππάς ας πει: Έγινε η επικοινωνία με τον κ. Μιωνή ή όχι; Η φωνή που ακούγεται είναι η δική του ή όχι; Τα είπε αυτά που ακούγονται ή δεν τα είπε;», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την αντιπαραβολή της κατάθεσης του κ. Παππά και της ηχογραφημένης συνομιλίας προκύπτουν αντιφάσεις και κενά.
Ανέφεραν ειδικότερα ότι πρώτον, στο ηχητικό ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2020, ο κ. Παππάς έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη «σε καμία των περιπτώσεων».
Δεύτερον, προσέθεταν οι ίδιες πάντα πηγές: «Ο κ. Παππάς στο ίδιο ηχητικό ακούγεται να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του όμως αρνούνταν ότι είχε ζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο».
Τρίτον, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παππάς στο ηχητικό φαίνεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, στην κατάθεσή του, όμως, αναφερόμενος στη συνάντηση Μιωνή -Παπαγγελόπουλου (παρόντος του ιδίου) λέει: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η συνάντηση ήταν μία συνάντηση στην οποία ο κ. Μιωνής ήταν υπό πίεση».
Σιωπή του Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλει η ΝΔ
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν συνεπώς πως αφενός διαπιστώνεται ότι πράγματι υπήρχε ένα παραδικαστικό – παρακρατικό κύκλωμα “που έβγαζε λεφτά -όπως έλεγε ο κ. Παππάς- και σκευωρούσε ώστε να σπιλώσει τη φήμη αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ”, αφετέρου προσέθεταν αποκαλύπτεται την ίδια στιγμή ότι άλλο παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, εξαπέλυσε επιθέσεις και μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας πού ήταν; Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Οφείλει να μιλήσει και να διευκρινίζει παράλληλα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται είναι πράγματι ένα “μαγαζί”» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
«Ανύπαρκτα ζητήματα» για Σαμαρά
Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ και για τα περί συγκάλυψης από την εισαγγελέα Τουλουπάκη υπέρ του κ. Σαμαρά, τονίζοντας καταρχήν ότι πρόκειται για μια αρχειοθετημένη υπόθεση που διερευνήθηκε -όπως σημείωναν- από τέσσερις δικαστικούς, από το 2015 έως το 2019.
Υποστήριζαν ως εκ τούτου ότι η Κουμουνδούρου σε μία «κίνηση απελπισίας», την ώρα που όπως έλεγαν «το παρακράτος, με τις αποκρουστικές μεθόδους του, αποκαλύπτεται με έγγραφα και ντοκουμέντα», προσπαθεί να παρουσιάσει ανύπαρκτα ζητήματα ως δήθεν νέα στοιχεία και εμφανίζει μια ακόμη «ακατανόητη αστειότητα» που ειπώθηκε πριν από πέντε χρόνια.
«Οι γελοίοι σκευωροί έφτασαν από τα “νομίζω, άκουσα, εκτιμώ, εικάζω, έχω ακούσει” των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων της Novartis, στο σημερινό κατάντημα να επικαλούνται δήθεν μάρτυρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «πιστεύεται πως» («it is believed») ο κ. Παπασταύρου θα χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του τότε κυβερνώντος κόμματος (Ιανουάριος 2015)» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για «πραγματικό παραλήρημα, με την ίδια μέθοδο και ίδιους πρωταγωνιστές σε όλες τις υποθέσεις που έστησαν».