«Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Όμως, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του κόμματός του για την πρωτοβάθμια Υγεία και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη και θα το καταψηφίσει στη Βουλή.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα συνιστά μεγάλο και σύνθετο εγχείρημα, με δυνητική εμβέλεια ανάλογη με την εμβέλεια της καθιέρωσης του ΕΣΥ και πως πρόκειται για τη μεταρρύθμιση που πρέπει να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες το δικό τους γιατρό- ουσιαστικά και όχι στα χαρτιά.
«Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί σχέδιο, σαφήνεια προβλέψεων, μεταβατικά βήματα, συζητήσεις ουσίας και συνθετική ανεύρεση συναινέσεων. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Το Υπουργείο προτάσσει τη διαθεσιμότητα 8.500 υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, σπέρνοντας την ανασφάλεια και τη δυσπιστία», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα πρέπει να καταστεί σκέλος του συστήματος υγείας με υψηλή ποιότητα και κύρος, που καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εργασιακής κατάστασης ή επαγγέλματος.
Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, το μέλος της ΕΕ και υπεύθυνος για τα θέματα υγείας του κόμματος Γρηγόρης Καραγρηγορίου, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μιχαηλίδης και το μέλος του τομέα Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, παρουσίασαν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και εξήγησαν γιατί θα καταψηφίσει το κόμμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές», τόνισαν.
Οι αλλαγές που πρότειναν στοχεύουν, όπως είπαν, στην υπέρβαση του κατακερματισμού ανάμεσα σε υπηρεσίες και ειδικότητες, στο ξεπέρασμα της ασυνέχειας στη φροντίδα υγείας, στον συνδυασμό της διάγνωσης και θεραπείας με τη νοσηλευτική φροντίδα και τη συνολικότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, στη μεταβολή του μοντέλου υπερβολικής κατανάλωσης ιατρικών υπηρεσιών και νοσοκομειακής περίθαλψης, διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, στην εφαρμογή διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη διάδοση της «ιατρικής βάσει τεκμηρίωσης» στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας.
«Θεωρούμε ότι στο επίκεντρο του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πρέπει να τεθεί η ομάδα υγείας και οικογενειακής ιατρικής, με μικρό αριθμό γιατρών γενικών ειδικοτήτων, νοσηλευτών/τριών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργία Κέντρων Υγείας που παρέχουν κυρίως υπηρεσίες ιατρικών ειδικοτήτων και εξασφαλίζουν 24ωρη πρωτοβάθμια κάλυψη σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισαν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.