Την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της στην οικονομία συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή. Αρχικά, όταν ανέβηκε στο βήμα, έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα σχόλιο, μέσω του οποίου τον κάλεσε να λάβει μέτρα προστασίας… «μην μαυρίσετε από τον ζεστό ήλιο της ανάπτυξης που έρχεται».
Επίσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ενώ τόνισε απευθυνόμενος προς εκείνον: «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες».
Αναφερόμενος πάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα, σημείωσε: «Λέει εδώ ότι δεσμεύεστε με τους θεσμούς για πλεόνασμα το ’21. Το υπογράψατε αυτό; Οι θεσμοί εδώ έβαλαν μια φύτρα, που θα σας λένε “δεσμευτήκατε σε πλεόνασμα το 2021”. Και ότι σας δεσμεύει για την άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας τον Ιούλιο του 2020. Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, δεσμεύεστε σε πλεόνασμα το 2021 και ότι θα καταργήσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας από 1η Αυγούστου».
«Αυτό σημαίνει πως όταν εσείς προβλέπετε 4,7% έλλειμμα, αυτό σημαίνει πως θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ για τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που θα φέρετε στον ελληνικό λαό, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο, ή όταν θα συζητάτε για τον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η δίκη σας παρακαταθήκη και δική σας συνήθεια, τα μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό. Εκτός και εάν έχετε στόχο να δραπετεύσετε, να πάτε στις εκλογές πριν έρθουν τα μαντάτα για την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία. Πηγαίνετε, να δείτε τι έχετε να πάθετε».
Προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μη λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μόνο αυτό το στοιχείο, φέρνοντας το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης της Αργεντινής, όπου, είπε, «στην αρχή πανηγύριζαν οι αγορές, όμως σε λιγότερο από έναν χρόνο έφερε ύφεση όπως κι εσείς και όλοι αυτοί που πανηγύριζαν τον έδιωξαν ξανά εκτός αγορών».
Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να απαντήσει για την ουσία, που είναι ότι «μια χώρα μπαίνει επισήμως σε ύφεση όταν είναι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εμφανίσει μια άλλη εικόνα, «χρησιμοποιώντας τα περιβόητα greek statistics, στα οποία είναι συνηθισμένη η παράταξη σας».
Μάλιστα, κατέθεσε διάγραμμα που δείχνει την πορεία του ΑΕΠ σε όρους όγκου με ημερολογιακή διόρθωση από το 2010 ως το 2020, αναφέροντας ότι δείχνει τεράστια κοιλιά την περίοδο 2010-15, αναπτυξιακή πορεία από το δεύτερο/τρίτο τρίμηνο του 2016 και τώρα ξανά κατηφορική καμπύλη.
«Ποιους δείκτες θέλετε να πάρουμε, πέραν της αίσθησης που έχει ο καθένας από εσάς όταν βγαίνει στην αγορά, όταν μιλά με επιχειρηματίες, ότι η οικονομία έχει μπει σε βαθιά τροχιά ύφεσης πριν από τον κορονοϊό; Να δούμε τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής που έπεσε 2,2% έναντι αύξησης 2,7% που ήταν το 2019; Να δούμε τις εξαγωγές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;», διερωτήθηκε.
«Όλοι αυτοί που σας υποστηρίζουν σήμερα, διότι είσαστε ο Μωυσής και μας σώσατε από την πανδημία, θα δείτε ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΖΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι παρουσίασε «μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς, παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Με το πρόσχημα της προσέλκυσης των επενδύσεων, προχωράτε σε μια πολιτική απορρύθμισης της εργασίας, μείωσης των μισθών, την ίδια στιγμή που απαξιώνεται το κράτος πρόνοιας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δεν έχετε φέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη ποτέ όσο κυβερνήσατε, αλλά φέρατε τη χρεοκοπία των πολλών, μειώσατε το εισόδημα των πολλών, εξαφανίσατε τη μεσαία τάξη. Εμείς από την άλλη, βάλαμε τις βάσεις όχι μόνο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμιστεί το χρέος, αλλά και για ένα νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό μοντέλο».
Για ακόμη μια φορά ζήτησε τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς -όπως είπε- «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που -σύμφωνα με τον ίδιο- αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να τον κατεβάσει εκτάκτως στο 6% για την εστίαση και σε μόνιμη βάση την προκαταβολή φόρου στο 50%.
Ως προς το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για δυνατότητα οι αναστολές του 2020 να πάνε στο 2021, είπε πως θεωρεί ότι είναι θετικό, «γιατί πράγματι δεν έχουν λεφτόδεντρα οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να δώσουν τα χρήματα όταν δεν έχουν εισπράξεις». Όμως, ρώτησε, πώς θα καλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα των επιταγών, «θα κάτσετε επιτέλους με τους τραπεζίτες να ζητήσετε να πάρουν κι αυτοί ένα μέρος της ευθύνης;», τον ρώτησε.
Ρώτησε επίσης, τι θα γίνει με τα ενοίκια, ενώ για το μέτρο έκπτωσης φόρου 2% για όσους πληρώνουν εφάπαξ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε πως όποια έκπτωση κι αν μπει, καλή είναι, όμως ωφελεί μόνο όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ κι όχι τον επιχειρηματία που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.