«Εξαιρετικά χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο» χαρακτήρισε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό τον τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε «η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να την χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε μιλάμε για την συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών, είτε μιλάμε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών. Η επένδυση στην παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης».
Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό που κατέδειξε η πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό κράτος χωρίς οι αποφάσεις να εδράζονται στην επιστημονική γνώση. «Θέλουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης υψηλών προσδοκιών και υψηλών απαιτήσεων», ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το ζήτημα της αναγραφής διαγωγής στον τίτλο σπουδών αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το σχολείο να μη διδάσκει και ήθος, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις;».
Αναφορικά με τα πρότυπα σχολεία τόνισε ότι αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές με ιδιαίτερες δεξιότητες να ανταγωνιστούν άλλα παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες, ενώ όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε ότι «σήμερα οι μεταρρυθμίσεις μας πλαισιώνονται με τον εκσυγχρονισμό της εκλογής των διοικήσεων των πανεπιστημίων, του πλαισίου μετεγγραφών φοιτητών. Γιατί είναι κακό σήμερα να έχουμε περισσότερες φοιτητικές εστίες για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, για δωρεάν στέγαση, ώστε να μην έχουμε πολλές μετεγγραφές;».
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τα λόγια του μεγάλου Έλληνα παιδαγωγού, Αλέξανδρου Δελμούζου, από το μακρινό 1925, σύμφωνα με τα οποία «το σχολείο έχει την πεποίθηση πως όταν ο απόφοιτός του βγει στην κοινωνία δεν θα λειτουργεί εναντίον της ολότητας, σε όποια κοινωνική τάξη κι αν ανήκει». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «απ’ αυτά τα λόγια δεν θα άλλαζα ούτε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία».