Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, για το δικαίωμα των αλλοδαπών στη διερμηνεία και τη μετάφραση, στο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης (Ευρωπαϊκές Οδηγίες 64/2010 και 13/2012), αποτέλεσε αφορμή για μία αντιπαράθεση σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδικαστικοί υπήρξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όσο και για την προσφυγή σε «αποτροπές» (επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών, πριν τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεως ασύλου), την οποία εκτίμησαν ως συνειδητή κυβερνητική πολιτική. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χρέωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας και υποτίμησης της ανθρωπιάς των ιδίων – ενώ δεν έλλειψαν και οι ειρωνείες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Την κυβερνητική στάση έλεγξε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερασπίστηκαν την σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση.
Ο κύκλος της αντιπαράθεσης ξεκίνησε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, η οποία είχε σπεύσει στον τόπο της τραγωδίας, να κατηγορεί τον Μ. Βαρβιτσιώτη για την απουσία του:
– «Όταν έγινε αντίστοιχο τραγικό συμβάν στην Λαμπεντούζα, συμπαραστάθηκε τουλάχιστον λεκτικά, ο Πάπας, ο Μπαρόζο, οι αρχές. Εμείς διασυρθήκαμε διεθνώς με τις δηλώσεις του υπουργού και με την αποχή της Πολιτείας. Οι επιζώντες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς διότι είναι άνθρωποι χωρίς χαρτιά αυτή τη στιγμή. Είναι πρόσφυγες…» ανέφερε η βουλευτής.
– «Έχει δίκιο η κα Κατριβάνου.» διέκοψε ο Δ. Κυριαζίδης. «Έκανε και αίτημα να τους πάρει στο σπίτι και εμείς πρέπει να το δεχτούμε» σχολίασε ειρωνικά ο βουλευτής της ΝΔ.
– «Έχουμε δώδεκα ανθρώπους που θανατώθηκαν και η Πολιτεία περί άλλα τυρβάζει» συνέχισε η κα Κατριβάνου. «Ο κος Βαρβιτσιώτης λέει πως υπάρχει χαζή πολιτική εκμετάλλευση από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μούιζνιεκς ο οποίος ζητά να σταματήσει η κυβέρνηση τις παράνομες επαναπροωθήσεις για να μην γίνει το Αιγαίο ένα απέραντο νεκροταφείο».
– «Προσβάλλομαι σαν βουλευτής και εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Κανένας σ’ αυτό το χώρο, δεν μπορεί να υπερθεματίζει σε θέματα ανθρωπιάς» απάντησε ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ). «Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις και να μας αποδώσει ολιγότερη ανθρωπιά…» συμπλήρωσε.
– «Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του δεν έχει όριο, κύριε πρόεδρε» παρενέβη ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (ΝΔ). «Στην πλατεία Κουμουνδούρου, υπάρχουν πάνω από 20 άστεγοι, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ουδέποτε βγήκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τους δώσουν ένα σάντουιτς».
– «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγόρησε κανέναν για απανθρωπιά – παρά ζήτησε έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη για να διαλευκανθούν οι κατηγορίες που δημόσια διατυπώθηκαν από αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους» επανήλθε ο Σταύρος Κοντονής. «Αν δεν κατανοήσουμε ότι εδώ έχουμε ανθρώπους που αναγκαστικά μετακινούνται εξαιτίας πολέμων, πολιτικών διώξεων, αυταρχικών καθεστώτων, κλιματολογικών αλλαγών, στο τέλος θα νομίζουν κάποιοι, ότι με το να κάνουν τη ζωή δύσκολη όποιων βρίσκονται προ των πυλών της χώρας, αυτό αποτελεί μεταναστευτική πολιτική και άσκηση πολιτικής».
– «Δυστυχώς ή ευτυχώς, η χώρα μας για αυτούς τους ανθρώπους είναι προνομιακός τόπος – άρα, οι διεθνείς οργανισμοί, η Ε.Ε., οφείλουν να πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες» ανέφερε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος. «Προστατεύοντας εμείς τα σύνορά μας με τρόπο αποτελεσματικό και βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο και τη ζωή των στρατιωτών μας, των λιμενικών, των ειδικών φρουρών, δεν μπορεί παρά να έχουμε ως υπέρτατη αξία την προστασία της ανθρώπινης ζωής» συμπλήρωσε ο βουλευτής.
«Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδάκια, ακόμα και τα ζώα λυπούνται – όχι οι άνθρωποι» σημείωσε ο Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝ.ΕΛ.). «Ας κρατήσουμε όμως και κάποιες επιφυλάξεις για αυτούς τους μετανάστες κι ας προβληματιστούμε για το πώς θα τελειώσει αυτό το βασανιστήριο, όπου εξελίσσεται σε πρώτο εθνικό κίνδυνο: για το πώς θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατομμύρια των λαθρομεταναστών, κατά 95% μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας».
– «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσωπική ευαισθησία του καθενός. Άλλο όμως αυτό και άλλο οι θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση για την οποία η πατρίδα μας βρίσκεται στο εδώλιο ως απάνθρωπη χώρα» παρατήρησε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ).«Θα πρέπει και να συνεννοηθούμε, πως το status του μετανάστη χωρίς χαρτιά, δεν μπορεί να συμπαρασύρει το status του ανθρώπου…».
– «Η Τουρκία έχει ένα τεράστιο απόθεμα λαθρομεταναστών και δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ακόμα και αν θελήσει» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ). «Θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα αυτό και σε ανθρωπιστική βάση, αλλά και στη βάση της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων».
-«Παρακαλώ να συμφωνήσουμε, πως όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα, πρώτα τον σώζουμε και μετά μπορεί να διαφωνήσουμε για το τι θα τον κάνουμε» επανήλθε η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ). «Αυτό που μας περιγράφηκε, είναι πως οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να ανεβούν πάνω στο πλοιάριο, εμποδιστήκαν από τους λιμενικούς, οι οποίοι με κλωτσιές και με τα όπλα τους, με τις λόγχες, δεν τους άφηναν να ανέβουν. Επίσης, δεν ρίχθηκαν σωσίβια. Αυτό το γνωρίζουμε. Όλα αυτά παραπέμπουν σε αποτροπές. Αυτό το έγκλημα έγινε, γιατί υπάρχει αυτή η εγκληματική πολιτική της αποτροπής…».
Στην ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, δεν αναφέρθηκε στο συμβάν – υποστήριξε ωστόσο πως «πρέπει να σταματήσει αυτή η αναφορά στον Επίτροπο», υποστηρίζοντας πως ο κος Μουίζνιεκς είχε αδίκως αποδώσει σε Έκθεσή του, ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά για «χρήση γλώσσας που στιγματίζει μετανάστες».
«Ο Επίτροπος Μουίζνιεκς στηρίζει όλο το οικοδόμημά του σε μια φράση του πρωθυπουργού, που είπε ότι «θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις». Μήπως εννοούσε ο πρωθυπουργός, ότι ως πολέμαρχος θα κατεβεί στη πόλη και θα καθαρίσει την Αθήνα; Απλώς, υπήρχε μεγάλο λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών – και όταν είπε «θα καθαρίσουμε τις πόλεις» εννοούσε από την εγκληματικότητα. Δεν εννοούσε ότι θα πάρουμε κεφάλια, ή θα κατεβεί το ιππικό των Βησιγότθων να καθαρίσει την Αθήνα…» σημείωσε ο κος Αθανασίου.
Αντίστοιχα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην τελευταία Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου «σημειώνεται πως καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί για βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών. Σωστό. Ας περιμένουμε όμως να γίνουν αμετάκλητες οι καταδίκες – και, αν γίνουν αμετάκλητες, τις καταδικάζουμε και εμείς» κατέληξε ο κος Αθανασίου.
Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, δεν συμμετείχαν στην αντιπαράθεση για το συμβάν στο Φαρμακονήσι.