Η επανεκκίνηση του τουρισμού αποτελεί το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς θα καθορίσει την έκταση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Εξ ου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο αποφάσισε ένα γενναίο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού, αλλά αναλαμβάνει προσωπικά να πραγματοποιήσει… τουριστική καμπάνια, εκμεταλλευόμενος και τη θετική εικόνα της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και καθώς μία από τις βασικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, αλλά και μία χώρα με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, είναι η Γερμανία, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε χθες συνέντευξη στη μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα, τη Bild. Καθώς δε η συνέντευξη προβλήθηκε μέσω facebook στα εκατομμύρια αναγνώστες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός μίλησε και γερμανικά, για να στείλει με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι οι Γερμανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
Δεν είναι η πρώτη και δε θα είναι η μόνη παρέμβαση του πρωθυπουργού σε ξένα ΜΜΕ με στόχο να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα από τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να πείσει τουρίστες πως μπορούν να κάνουν διακοπές με ασφάλεια στη χώρα μας, καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.
Στους τουρίστες θα γίνονται ειδικότερα δειγματοληπτικά και όχι υποχρεωτικά σε όλους τεστ, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες, καθώς και ενημέρωση για την πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά, σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ, αλλά και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα, εάν συμβεί οτιδήποτε, να διακομιστεί κάποιος σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας.
Η τήρηση αποστάσεων για παράδειγμα στις οργανωμένες παραλίες και η χρήση μάσκας από το προσωπικό στην εστίαση και αλλού, εξυπηρετούν εξάλλου εκτός από τους πρακτικούς στόχους και την αίσθηση ασφάλειας. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει -και το στίγμα αυτό έδωσε ο κ.Μητσοτάκης χθες στη Bild- τους ξένους τουρίστες ότι η εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού δε θα χάσει τη γοητεία της.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει βέβαια στο τι θα γίνει με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που για πολλούς τουρίστες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των διακοπών στη χώρα μας. Όμως θέλει να διαμηνύσει στους ξένους τουρίστες πως θα μπορούν να πάνε σε μία παραλία ή σε μία ταβέρνα όπως και προ κορονοϊού, αλλά με ορισμένες πρόσθετες προφυλάξεις. Ένα ακόμη επιχείρημα για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό το καλοκαίρι του κορονοϊού αποτελεί το καλό κλίμα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Bild: «Ουσιαστικά, η ζωή στη Ελλάδα το καλοκαίρι είναι έξω. Άρα θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες εσωτερικού χώρου, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι εύκολο, διότι κανείς δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να μένει μέσα σε εσωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, θέλει να έρθει στην Ελλάδα επειδή μπορεί να είναι έξω διαρκώς. Εκτός από τις ώρες ύπνου, ουσιαστικά μπορεί να είναι κανείς έξω όλες τις υπόλοιπες ώρες».
Ανοίγει για τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Ο κ. Μητσοτάκης χθες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι τελικά οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή είναι μία εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας θα αρχίσουν να υποδέχονται πτήσεις από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου.
Στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, και τα χερσαία σύνορα με τους Βαλκάνιους γείτονες. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας φτάνει οδικώς από τις Βαλκανικές κι άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τετραμερή συμφωνία με Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία για τον τουρισμό και τις διασυνοριακές μεταφορές, συντονίζοντας την αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εν τω μεταξύ έπεται νέα συνεδρίαση του Smart Covid Managment Group, της ομάδας οκτώ χωρών (εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αυστρία,η Σιγκαπούρη, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ και η Αυστραλία) , που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού και συνεργάζονται πλέον και στον τουριστικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι ημέρες ο πρωθυπουργός είχε και χωριστή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, με την οποία ήδη έχει δρομολογηθεί διμερής συμφωνία για την έναρξη τουριστικών ροών από τις 15 Ιουνίου. Και δεν είναι αμελητέα ως χώρα προέλευσης τουριστών: Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί.