Τη ρευστότητα έθεσε ως κυρίαρχο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ωστόσο ότι για την αποκατάστασή της επιβάλλεται ένα θετικό κλίμα στην οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή δεν βοηθούν οι υπερβολές της τρόικας και ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης, όπως τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2014.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ ο υπουργός σχολίασε ότι υπάρχει διάχυτο νέφος αμφισβήτησης από την τρόικα σε σχέση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ και η αντιπολίτευση αναλώνεται σε στείρο λαϊκισμό.
«Δεν είναι δικαιολογημένη η αμφισβήτηση που υπάρχει. Δεν θέλουμε να είμαστε “yesmen” της τρόικας, ούτε οι ήρωες του μήνα, αλλά να φτιάξουμε κάτι με ευθύνη.
Η δημαγωγία είναι μακριά από εμάς» είπε ο υπουργός και σύμφωνα με όσα ανέφερε για το πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάζονται άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η διαδικασία πτώχευσης με το σκεπτικό να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις αλλά όχι οι εικονικές πτωχεύσεις.
Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεμάτων που θα απασχολήσουν το κυβερνητικό συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα.
Ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ώστε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να επανέλθουν με κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με κεφάλαια, ξένες ή ελληνικές τράπεζες.
Στη συνέχεια ο υπουργός εξέφρασε την αγωνία του για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εξαιτίας του κόστους ενέργειας και συγκεκριμένα σχολίασε: «Κι εμένα με ανησυχεί το θέμα των επιπτώσεων του κόστους της ενέργειας. Αυτό που προέχει είναι να έχουμε υπουργείο βιομηχανίας αλλά και βιομηχανία».
Συμπλήρωσε ότι το θέμα το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες ως προτεραιότητα ενώ το ΥΠΕΚΑ εξετάζει παρεμβάσεις στο θέμα. «Η διυπουργική για τη βιομηχανία μπορεί να εξετάσει ένα όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων και το κόστος ενέργειας» είπε.
Ο υπουργός παρουσίασε τους τρεις άξονες προγραμματισμού για το 2014: Στήριξη ενός παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς με στόχο τη μείωση των τιμών και την προστασία των αδύναμων καταναλωτών. Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες το σχέδιο νόμου με την υιοθέτηση των προτάσεων της μελέτης του ΟΟΣΑ το οποίο και θα τεθεί σε διαβούλευση.
Με τις προτάσεις προβλέπεται η άρση των εμποδίων στην αγορά, ώστε μέσω του ανταγωνισμού να μειωθούν οι τιμές. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των ημερών διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετς κλπ.
Δημιουργείται η ένδειξη επί των ελληνικών προϊόντων και μάλιστα χθες δημοσιεύτηκε η σχετική διακήρυξη και εντός Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ενώ συνεχίζονται οι δράσεις για το παρεμπόριο. Το 2013 κατασχέθηκαν 10,6 εκατομμύρια τεμάχια έναντι 2 εκατ. τεμαχίων προϊόντων που κατασχέθηκαν πρόπερσι, ενώ φέτος θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε αποθήκες και εισαγωγικές εταιρείες.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης κι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις βιώσιμες με καινοτόμα προϊόντα. Για τον διορισμό της κ. Τζότζολα στο ΚΕΠΕ ανέφερε ότι είχε παραιτηθεί στο παρελθόν από θέση δημοσίου για κομματικά καθήκοντα. «Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι έχουν δείξει ευθιξία στο παρελθόν» σημείωσε ο ίδιος. Για την πώληση των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα εγκριθεί σήμερα το νομικό κείμενο από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και εντός του πρώτου τριμήνου θα έχει κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ο υφυπουργός κ. Σκορδάς σημείωσε ότι δεν θα επιτραπεί να υπονομευτεί ο νόμος για τους ενήμερους οφειλέτες και ότι είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να παραλάβουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στις 11 μέρες που απομένουν μέχρι να εκπνεύσει η ημερομηνία της σχετικής δυνατότητας. Για τους ενήμερους δανειολήπτες προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχετικού νόμου υπήρξε έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες είπε ο υφυπουργός, με δεδομένο ότι αυξήθηκαν τα τηλεφωνήματα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για το αν θα δοθεί παράταση.