«Δυστυχώς αυτά που συνέβησαν στον Έβρο δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πρέπει να τα εντάξουμε στην γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να «ανεβάσει πίστα» στην επιθετικότητά της, όπως φαίνεται και από τα νέα ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντίστοιχη ρητορική της. Και δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτό το «κρεσέντο» επιθετικότητας, ούτε όλη την αλήθεια λέει στον ελληνικό λαό και τα μηνύματα που στέλνει δεν αποθαρρύνουν, αποθρασύνουν αυτή την επιθετικότητα.
Θυμόσαστε το Oruc Reis που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας και είπαμε ότι το πήρε ο άνεμος και το μετέφερε στο FIR Αθηνών, που προφανώς είναι για αεροπλάνα, δεν είναι για πλοία. Ανάλογη αντιφατική συμπεριφορά είχαμε και τώρα στον Έβρο. Φάνηκε από το δελτίο τύπου του Υπουργού Εξωτερικών του Σαββάτου ότι πράγματι Τούρκοι στρατιώτες, όχι απλώς αμφισβήτησαν τα σύνορά μας, τα παραβίασαν. Μιλά στο δελτίο τύπου ο υπουργός για «πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών».
Από ότι φαίνεται, μπαινόβγαιναν στο έδαφος μας για ένα σημαντικό διάστημα. Και αυτό εμφανίσθηκε ως μη γεγονός, από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας, που έχει την βασική ευθύνη φύλαξης των συνόρων. Είναι προφανές ότι τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό είναι προσβλητική. Δεν είναι Πέμπτη όταν έχουμε παραβίαση και αμφισβήτηση των συνόρων. Δείχνει κυρίως ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αν θεωρεί έλασσον γεγονός το ζήτημα της παραβίασης των συνόρων μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο γεγονός αν ήταν στην κυβέρνηση ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Δεν θα λέγαμε ψέματα. Αυτό είναι βασικό για να οικοδομήσει κανείς εξωτερική πολιτική. Εμείς στις 22 Μαΐου μαζί με τον κ. Δρίτσα ερωτήματα θέσαμε ακριβώς γιατί η αρχική τοποθέτηση του Υπουργείων Άμυνας, δια της σιωπής και των Εξωτερικών ήταν ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε γεγονός. Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε γεγονός δεν υπήρχε λόγος για διάβημα. Και εξίσου προφανές είναι ότι υπάρχει σημαντικό γεγονός, όταν έχουμε παραβίαση των συνόρων και για αρκετές ημέρες είναι διαπερατά τα σύνορα, έστω «με περιορισμένη κινητικότητα», όπως λέει το δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ, να έχουμε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός μας. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με αποφασιστικότητα και ξέροντας που πηγαίνουμε. Αν πράγματι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ενόψει της μεταβολής της κοίτης του ποταμού υπήρχε τεχνικό θέμα για το οποίο έπρεπε να συνεννοηθούμε με την άλλη πλευρά, έπρεπε να ζητήσουμε τη σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής. Όχι αυτό που κάναμε, να πούμε ότι είναι ελληνικό έδαφος και μετά επί του ελληνικού εδάφους να ανεχθούμε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, και παράλληλα να αναστείλουμε τις εργασίες. Δίνοντας τη δυνατότητα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να επιχαίρει. Να λέει ότι ματαιώσαμε με τις δικές μας ενέργειες τις προσπάθειες να αμφισβητηθούν τα σύνορα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό αποτελεί απόλυτη ενθάρρυνση προς την άλλη πλευρά να κάνουν χειρότερα».
Όσον αφορά την επέκταση του φράκτη και στο νότιο τμήμα του Έβρου επισήμανε τα εξής: «Ο φράκτης είναι έσχατο μέσο προστασίας των συνόρων. Έχει αποδειχθεί, όπως στην περίπτωση των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, ότι δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο θεωρώ ότι δημιουργεί τον κίνδυνο να δεχθούμε το ρόλο της ασπίδας στο φρούριο Ευρώπη, να παίξουμε το παιχνίδι εκείνων των κεντροευρωπαϊκών χωρών που θέλουν την Ελλάδα να είναι φράκτης που θα ανακόπτει τις ροές, αλλά σε περίπτωση που δεν τις ανακόπτει να γίνεται αποθήκη ψυχών για όλη την Ευρώπη. Εμείς θεωρούμε ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται, κυρίως, με αστυνομικά μέτρα. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική που να επιμερεί τα βάρη και την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών με ισομερή τρόπο, να μην ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες πρώτης εισόδου. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και κάτι τέτοιο. Όχι να παρατηρούμε ως παθητικοί παρατηρητές τα γεγονότα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη προσπαθεί να συμβάλλει ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δυστυχώς, πρόσθεσε υπάρχει ένα κενό στρατηγικής και ουσιαστικά τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, χωρίς στρατηγική και ενεργητική διπλωματία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές που βάζουμε στην Τουρκία να τις θέσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέποντας τις ελληνοτουρκικές σε ευρωτουρκικές διαφορές , απειλώντας με κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης τους. Παραδώσαμε στην κυβέρνηση ένα σημαντικό όπλο που δεν το αξιοποιεί. Τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, που λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της, θα την πονέσουν αρκετά.