«Να γίνει η Αριστερά, ξεκινώντας από τα άμεσα, ο φορέας μιας νέας πορείας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση ιστοσελίδας με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Αριστερά σε Ελλάδα – Ευρώπη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αριστερά, είναι αφενός η απάντηση στη δομική κρίση του καπιταλισμού και αφετέρου ο μετασχηματισμός της προκειμένου να βγει από την «άμυνα» και να περάσει στη φάση της ηγεμονικής δύναμης που θα πρωτοστατεί. «Πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, ως κίνημα, ταόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έκφραση των αναγκών του κόσμου μέσα από εφαρμόσιμες πολιτικές. Επιπλέον, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ήδη, συντάξει ένα πληρέστερο και αναλυτικότερο πρόγραμμα (σε σχέση με αυτό που είχε πριν τις προηγούμενες εκλογές), το οποίο θα είναι διαρκώς σε επεξεργασία καθώς θα είναι ευαίσθητο στα μεγέθη (π.χ. όπως είπε «θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα; ή πρωτογενές πλεόνασμα;»).
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η πολιτική του μνημονίου είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων: πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης (σ.σ. αποπληρωμή του συμφωνημένου χρέους σε αναλογία με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι το πλεόνασμα) και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας. Μάλιστα, σχολίασε, πως δεν είναι τυχαίο πως τα τρία αυτά σημεία είναι τα τρία συστατικά του Σχεδίου Μάρσαλ με το οποίο βοηθήθηκε η Γερμανία το 1953 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εστίασε σε τρία σημεία: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Για το πρώτο τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, επίσης, κανένας να μη χάσει την 1η κατοικία, και κανένας να μην είναι χωρίς πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες υγείας. Όπως σημείωσε, αυτά, τα οποία χαρακτήρισε ως βασικά, δεν θα επιτευχθούν με επιδόματα αλλά με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, με στόχο να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σημείωσε πως αυτές θα αφορούν στο πολιτικό σύστημα, το κράτος και τη διοίκηση, καθώς και τις τράπεζες.
Ειδικότερα, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες τράπεζες ειδικού σκοπού, όπως μια νέα δημόσια επενδυτική τράπεζα (μάλιστα ανέφερε ότι μια τέτοια τράπεζα δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία από τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ ανάλογες υπάρχουν και στη Γερμανία) και νέα μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος, σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως «πρέπει να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε την παραγωγική ταυτότητα αυτού του τόπου». Όπως επισήμανε, έκτος από τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ο οποίος θα πρέπει να εστιάζει στις ποιοτικές υπηρεσίες), η Ελλάδα έχει δυνατότητες, που υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μίλησε για την Ευρώπη, κάνοντας μια σύντομη περιγραφή για το πως από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και ακόμα περισσότερο μετά το 2000, σταμάτησε στο χώρο της ΕΕ η ανακατανομή πόρων από τα πλουσιότερα κράτη μέλη προς τα φτωχότερα (κατάργηση ΜΟΠ, ευνουχισμός αγροτικής πολιτικής, δόγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, Συνθήκη Μάαστριχτ, πολιτικές λιτότητας). Όπως σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, ακόμα και το άνοιγμα προς Ανατολάς (σ.σ. αναφέρεται στις αποφάσεις για διεύρυνση της ΕΕ το 2004 και το 2007) συμβαδίζει με τη νέο-φιλελεύθερη λογική που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη συνέχιση της αναδιανομής. Και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να αναστραφεί αυτή η διαδικασία;», απαντώντας «Ναι, και, πάντως, δεν είναι απλό». Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως «η Ευρώπη είτε θα εξελιχτεί ως αλληλέγγυα είτε δεν θα υπάρχει» προσθέτοντας ότι μόνο η Αριστερά μπορεί να ξαναδώσει περιεχόμενο σε αυτήν την έννοια.