Η αδήριτη ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας στον τόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την επέλαση του κορονοϊού, προκύπτει αδρά στα όσα αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι συντάκτες της αποκαλυπτικής έκθεσης, λαμβάνοντας στοιχεία μεταξύ άλλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Εργασίας και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνουν ότι τους προσεχείς μήνες η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί και κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να αναχαιτιστεί το δυσμενές μέτωπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του οικονομολόγου Φραγκίσκου Κουτεντάκη, συντονιστή στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αναφέρει ότι «οι μεγαλύτερες επιπτώσεις (σ.σ. στην οικονομία) αναμένεται να εκδηλωθούν πλήρως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μείωση του πληθωρισμού και διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Ακολούθως επισημαίνεται ότι «στην αγορά εργασίας δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία απασχόλησης και ανεργίας μετά τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι ροές μισθωτής απασχόλησης του συστήματος Εργάνη για τον Μάρτιο και Απρίλιο καταγράφουν μια δραματική μείωση των προσλήψεων που αναμένεται να αποτυπωθεί στο ποσοστό ανεργίας των επόμενων μηνών».
Κατά συνέπεια προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως το μέτωπο των ήδη δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης γενικότερα, θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από συντονισμένες αποφάσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους απορρίπτει κατηγορηματικά τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση τα σενάρια περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Με τα δημοσιονομικά στοιχεία να παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και την επικείμενη διεύρυνσή τους κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, μια εκλογική αναμέτρηση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επικείμενες οικονομικές παρεμβάσεις στις οποίες καλείται να προβεί η κυβέρνηση, «θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη υποβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Δηλαδή, θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη αύξηση της ανεργίας, μια συνεχιζόμενη κάμψη των επενδύσεων και μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ειδικευμένης εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της κρίσης του κορονοϊού».