Στη δεύτερη και ενδεχομένως πιο κρίσιμη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού μπαίνει σήμερα η χώρα, με την κυβέρνηση να προχωρά κανονικά το σχεδιασμό της παρά τις εικόνες σε πλατείες της Αθήνας και σε εκκλησία χθες στην Ηλιούπολη, ενώ σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα για τη στήριξη του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία και 156.000 πολίτες στη δουλειά τους από σήμερα. Το δεύτερο συνεπάγεται και αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προκειμένου να διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πυκνώνει περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα – στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -, ενώ παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους. Όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 λεωφορεία και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε χθες το πρωί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και συνομίλησε με εργαζόμενους εν όψει της δεύτερης φάσης επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας. Προτεραιότητα αποτελεί η τοποθέτηση των προστατευτικών διαχωριστικών μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σε Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, οι οδηγοί βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ξεχωριστή καμπίνα και δεν έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό.
Τα προστατευτικά διαχωριστικά θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό σήμερα θα έχουν τοποθετηθεί στο 50% των οχημάτων και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση.
Οι συνολικά 300 βοηθοί επιβατών θα παραμείνουν όλο τον Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση του επιβατικού κοινού, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Σε όλες τις αποβάθρες του Μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. Γίνεται καθημερινά έλεγχος, ώστε στην περίπτωση που οι ειδικές σημάνσεις αποκολληθούν, να αντικατασταθούν, ενώ τοποθετούνται ακόμη περισσότερες.
Οι αερομεταφορές και ο τουρισμός
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και παρεμβάσεις για το άνοιγμα του τουρισμού και ιδίως της προσέλκυσης τουριστικών ροών από το εξωτερικό από την 1η Ιουλίου. Μέχρι τα μέσα του μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού, καθώς και κίνητρα για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο των αερομεταφορών αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν την Τετάρτη και καθώς είναι κρίσιμο στοιχείο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μία ακόμη παρέμβαση, επικοινωνώντας την περασμένη Πέμπτη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προτείνει οι τουρίστες να υποβάλλονται σε τεστ στη χώρα αναχώρησης προτού ταξιδέψουν και να υπάρχει δυνατότητα για rapid τεστ στη χώρα άφιξης, όπου οι τουρίστες θα λαμβάνουν σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούνται σε κάθε χώρο.
Η διενέργεια τεστ και η συνακόλουθη επιβίβαση μόνο όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, συνεπάγεται ότι δεν θα μένουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα, κάτι που δε δέχονται άλλωστε οι αεροπορικές εταιρείες καθώς όπως λένε δεν θα είναι βιώσιμες οι πτήσεις σε αυτή την περίπτωση.
Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία από όπου προέρχεται σημαντικός αριθμός τουριστών με προορισμό την Ελλάδα, προβάλλουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών, συγκρίνοντας μάλιστα τις καλές ελληνικές «επιδόσεις» σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, καθιστά την κυβέρνηση αισιόδοξη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η νέα καμπάνια τουριστικής προβολής της χώρας και ταυτόχρονα προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ομάδες εργασίας προχωρούν στην προετοιμασία διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, ενώ πραγματοποιούνται και επαφές με tour operators και διεθνή μέσα.
Η προσέλκυση επενδύσεων
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η θετική εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, θα συμβάλλει και στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε μετά την αναμενόμενη μεγάλη ύφεση του 2020 να ακολουθήσει η ισχυρή ανάπτυξη που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός το 2021.
Ανέφεραν ειδικότερα ότι την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν δυο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε startups, ξένα funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Forthnet, ενώ με δικαστική απόφαση αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό.
Περιοδείες Μητσοτάκη
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ.Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη μετά την καραντίνα «εξόρμηση» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παγκράτι. Όταν αρθούν οι περιορισμοί των μετακινήσεων προς την περιφέρεια, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει περιοδείες και εκτός του Λεκανοπεδίου.
Γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αν και από την κυβέρνηση διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι η μόνη προτεραιότητα είναι η επιστροφή σε μία κανονικότητα, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και η θωράκιση της χώρας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού.