Από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς»: Δεν υπάρχει επιστροφή στην «προ κορονοϊού πραγματικότητα», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων σε τέσσερις φάσεις μέσα σε δύο μήνες. Για αυτό και ξεκαθάρισε ότι για το επόμενο διάστημα (άγνωστο πόσο) η τήρηση μέτρων σχολαστικής υγεινής και αποστάσεων, αλλά και η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνουν “δεύτερη φύση” στους πολίτες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ.Μητσοτάκης εστίασε εξάλλου ιδιαίτερα στην έννοια της «ατομικής ευθύνης» για την επιτυχή άρση των περιορισμών, όπως είχε κάνει και κατά την επιβολή των μέτρων. «Όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, “Μένουμε Σπίτι” παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή» είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια», προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων, αλλά τονίζοντας ότι στόχος της πολιτείας θα είναι να εντοπίζει την όποια αναζωπύρωση γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το σχέδιο “γέφυρα” της κυβέρνησης θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών, και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητά του ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων, ενώ επικαλέστηκε για τις αποφάσεις όσον αφορά στην άρση των περιορισμών την επιστημονική γνώση των ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Παραδέχθηκε όμως ότι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και θεραπεία, «ο ιός θα ζει ανάμεσά μας» και πως: «Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν».
Τόνισε όμως πως: «Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται».
Ο κ.Μητσοτάκης προειδοποίησε επίσης ότι καραδοκούν δυσκολίες όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία και αιτιολόγησε εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή άρσης των μέτρων και για οικονομικούς λόγους. Είπε ειδικότερα ότι το παρατεταμένο «πάγωμα» της οικονομίας έχει κοινωνικό πρόσημο, γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους και πρόσθεσε: «Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό», προαναγγέλλοντας ότι για όλα αυτά θα μιλήσει αναλυτικά και στη Βουλή την Πέμπτη, στο πλαίσιο προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να εξελιχθεί και σε κόντρα του πρωθυπουργού ιδίως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Η νέα κανονικότητα περιλαμβάνει όχι μόνο υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσιους κλειστούς χώρους, αλλά θα συνεχιστεί και η απογευματινή καθημερινή ενημέρωση από τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας πολύ περισσότερων τεστ, ώστε να εντοπίζονται πιο γρήγορα πιθανές νέες εστίες του κορονοϊού, καθώς και ότι νοσοκομεία και πολιτική προστασία είναι έτοιμα, ενώ χαρακτήρισε σύμμαχο και τον καλό καιρό που θα επιτρέπει να περνούν οι πολίτες περισσότερο χρόνο έξω.
Ενδεικτική πάντως του ότι το Μαξίμου θέλει να δώσει ένα σήμα επιστροφής σε μία σχετική έστω κανονικότητα, είναι και η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι φυσικά η ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19, όμως στο υπουργικό θα παρουσιαστούν επίσης νομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία, Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.