Αστοχία παραδέχονται από την κυβέρνηση όσον αφορά στα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων προκειμένου να λάβουν voucher 600 ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, τα οποία καταργήθηκαν με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Διορθώθηκε μία αστοχία» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εργασίας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς και πως «αμέσως μόλις επισημάνθηκε ότι δε λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα δεν υπήρξε αντίρρηση να καταργηθεί».
Όπως ανέφερε και δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα, «αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται.
Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».
Ο κ. Βρούτσης, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το προηγούμενο διάστημα πάντως είχαν υπερασπιστεί τα προγράμματα τηλεκατάρτισης έναντι των κατηγοριών της αντιπολίτευσης για «σκάνδαλο σκόιλ ελικίκου».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης απέδωσε τα προβλήματα στην έλλειψη χρόνου για προετοιμασία κι αναγνώρισε ότι υπήρξαν αστοχίες, προϊδεάζοντας για την απόφαση κατάργησης, για την οποία υπήρχαν σκέψεις ήδη από χθες στο Μαξίμου λόγω των αντιδράσεων.
Έτσι ο κ. Βρούτσης στη δήλωση του πριν λίγη ώρα ανέφερε: «Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».
Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη έλεγαν: «Ας είναι προσεκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του. Θα δούμε πόσο κόστισαν τα δικά τους προγράμματα. Μας κάνει εντύπωση η απουσία της κας Αχτσιόγλου από το διάλογο των τελευταίων ημερών για το θέμα».
Προανήγγειλαν έτσι αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα δικά της πεπραγμένα ως κυβέρνησης με τα ΚΕΚ.
Ενδεχομένως να αναφερθεί στο θέμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις συνέπειες του κορονοϊού, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το θέμα των voucher.
Σημειωτέον ότι ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μάιο να μπουν και άλλες κατηγορίες στο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα της επιταγής κατάρτισης των 600 ευρώ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μάιο να μπουν οι δικηγόροι στην πλατφόρμα των 800 ευρώ.