Το σενάριο για επιπλέον περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού το τριήμερο του Πάσχα παραμένει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν θεωρείται πλέον το πιθανότερο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και αυτό καθώς όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα. Εξετάζονται βέβαια και θα συζητηθούν και σήμερα όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όμως επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών, και φαίνεται πως τα σενάρια αυτά απομακρύνονται.
Ούτως ή άλλως όπως υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία, με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς δεν επιτρέπεται κανείς να μετακινηθεί σε σπίτια συγγενών ή φίλων, παρά μόνο εάν πρόκειται για παροχή βοήθειας σε ανήμπορο άτομο.
Είναι προφανές εξάλλου ότι στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν να εφαρμοστούν αυστηρά οι ισχύοντες ούτως ή άλλως περιορισμοί, με τη δύναμη της πειθούς περισσότερο, παρά με νέα μέτρα, παρότι και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Με άλλα λόγια το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων το τριήμερο του Πάσχα, είναι ένα «κουμπί», που η κυβέρνηση κλίνει να μην πατήσει τελικά.
Το κυβερνητικό επιτελείο βεβαίως θα παρακολουθεί τις επόμενες ημέρες με προσοχή την κατάσταση και ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να παρέμβει σε περίπτωση συναθροίσεων ή παραβίασης των μέτρων, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν πρέπει να ακυρωθεί, στην τελική ευθεία και στην πιο κρίσιμη φάση, η συλλογική προσπάθεια.
Η εικόνα επιφυλακής που δίνει η κυβέρνηση συνιστά και μία προειδοποίηση προς όσους θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους τελευταία στιγμή, αν και δεν φαίνεται πως υπάρχει τέτοια τάση τελικά, καθώς οι Έλληνες ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και συμμορφώνονται με τα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το 91,6% των πολιτών δήλωσε πως το Πάσχα θα μείνει σπίτι, το 6% πως θα μείνει σπίτι με συγγενείς, το 1,2% πως θα επισκεφθείσυγγενείς, το 0,5% πως θα συναντήσει φίλους και το 0,9% δηλώνει πως θα πάει στο εξοχικό του παρά τις απαγορεύσεις.
Εν τω μεταξύ, από τη Μεγάλη Παρασκευή αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ την επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων αποφυγής συναθροίσεων στις εκκλησίες, με περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχουν και αστυνομικοί με πολιτικά. Ο Επιτάφιος αποτελεί εξάλλου ένα πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συμμόρφωση των πιστών. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά κινδυνεύουν οι πιστοί”.
Παρά την υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών πάντως, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ιερέων και φανατικών που καλούν τους πιστούς να συγκεντρωθούν στις εκκλησίες, μέσω μηνυμάτων σε κινητά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις ξεκινά η άρση των μέτρων
Στην κυβέρνηση όμως θεωρούν κρίσιμο να μην υπάρξει καμία χαλάρωση και εφησυχασμός το Πάσχα, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα και εφόσον ο δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα, το περίφημο R0 στο οποίο έχει αναφερθεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραμείνει κάτω από ένα, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε ασθενής μεταδίδει τον κορονοϊό σε λιγότερο από ένα άλλο άτομο, να σχεδιαστεί το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της χώρας μέσα στο Μάιο.
Σημειωτέον ότι μία ακόμη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιορισμών, είναι η δυνατότητα μαζικών ελέγχων στον πληθυσμό με αξιόπιστα μέσα. Για αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο στα τέλη Φεβρουαρίου απέκτησε τρία συστήματα μοριακής εξέτασης cobas 8800 που έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν περίπου 1.000 αποτελέσματα σε διάστημα οκτώ ωρών. Δύο εβδομάδες αργότερα, η χώρα προμηθεύτηκε μία πρώτη ποσότητα 90.000 τεστ. Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στα αποτελέσματα, δίχως να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενων.
«Είναι πολύ σημαντικό», όπως ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο κέντρο «ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας». Επισήμανε επίσης πως το μυστικό της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η γρήγορη προσαρμοστικότητα να αξιοποιούνται υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητες, εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στο μοριακό έλεγχο του αίματος και έκανε έκκληση για εθελοντές αιμοδότες.