Τηλεδιάσκεψη με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας πραγματοποίησαν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής της Άρτας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.
Από την πλευρά των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Άρτας, εκφράσθηκε η αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Η επόμενη μέρα, τόνισαν, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα και όλοι θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που ο πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κας Γεροβασίλη, «σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, κοινή ήταν η διαπίστωση πως είναι ελλιπή και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους πληττόμενους κλάδους, παρά μόνο μεταθέτουν το πρόβλημα κατά δύο μήνες». Υπογράμμισαν δε ότι, όπως ενημερώνονται από μέλη τους, θα υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα τα καταφέρουν να ανοίξουν καν, ενώ και όσες έχουν παραμείνει ανοιχτές, είδαν τους τζίρους τους να καταγράφουν πτώση της τάξης του 80%, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης απ’ όσα έχουν εξαγγελθεί έως τώρα.
Εξέφρασαν την ανάγκη να παρθούν άμεσα γενναία μέτρα που θα στηρίξουν πραγματικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές στην περιοχή της Άρτας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των τοπικών οικονομιών, των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής και θα τις ενισχύσουν ενόψει του νέου περιβάλλοντος που πλέον διαμορφώνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στον παραγωγικό τομέα και στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν επίσης τη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία, ως ραχοκοκαλιά της, και αναφέρθηκαν στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας.
Η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υπογράμμισε ότι «η υγειονομική κρίση μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, όλες οι προβλέψεις μιλούν για μια επερχόμενη τρομακτική ύφεση. Το πρόγραμμα στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να δώσει την απάντηση στις αγωνίες των ανθρώπων της αγοράς, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε ως παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Ρίχνοντας «ζεστό χρήμα» στην αγορά, ενισχύοντας άμεσα όλους τους κλάδους που πλήττονται από την κρίση. Το κράτος οφείλει να δράσει προληπτικά, έτσι ώστε, μετά από 10 χρόνια κρίσης, να μην ξαναβρεθούμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των μνημονίων, των λουκέτων και της ανεργίας, της φτωχοποίησης της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται και να συζητήσει την πρόταση που της έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά αποτελεί και αίτημα όλων των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας». Βασική αρχή του «Μένουμε Όρθιοι», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ότι αν δράσουμε προληπτικά, η ανάρρωση θα έρθει ευκολότερα. «Όμως, με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, κάθε μέρα που περνάει χωρίς αυτά τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, για πολλούς θα αποβούν και καταστροφικά» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, καθώς ανακοινώνονται κατά «κύματα», κάθε λίγα 24ωρα, γεγονός που αποτελεί κατ’ ουσίαν παραδοχή της ανεπάρκειας των ανακοινώσεων που είχαν προηγηθεί. Η χώρα μας, τόνισε, έχει τρία χαρακτηριστικά, τα οποία θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα κατάσταση: Τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και πριν τον κορονοϊό βρίσκονταν σε κρίση, χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, και την υψηλή ανεργία. «Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι τα μέτρα στήριξης θα ήταν γενναία. Αντ’ αυτού, είδαμε να ανακοινώνονται μέτρα μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στις υπόλοιπες χώρες τα αντίστοιχα είναι μεταξύ 10 και 20%» τόνισε. Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «σε αυτό το 3,5% συμπεριλαμβάνεται πονηρά και η αναστολή υποχρεώσεων, που όμως δεν είναι στήριξη, καθώς οι πληρωμές απλά μετατίθενται κατά δύο με τρεις μήνες». Πώς, αναρωτήθηκε, όταν οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση 10%, θα μπορέσει το 3,5% να στηρίξει την οικονομία.
Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχει κατισχύσει η λογική του ΣΕΒ, δηλαδή να αφήσουν την ύφεση να εξελιχθεί, να πεθάνει όποιος είναι να πεθάνει και το κρατικό χρήμα να μοιραστεί σε όσους επιβιώσουν, στις μεγάλες επιχειρήσεις δηλαδή. Η λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα, άμεσα μέτρα, ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σημείωσε δε ότι η έλλειψη βούλησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στην ίδια λογική και αποτελεί ακόμη μία δαμόκλειο σπάθη για τους επαγγελματίες μετά από 10 χρόνια κρίσης.