«Το στοίχημα διεξαγωγής μιας προεδρίας που θα είναι λιτή, πολιτική, ουσιαστική και παραγωγική», παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014.
Υπογραμμίζοντας την αρχή του χαμηλού κόστους που τηρήθηκε σε όλη την προετοιμασία, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η έμφαση αποδίδεται στις δράσεις και όχι στις εκδηλώσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Το προσωπικό (που θα δουλέψει αυτό το εξάμηνο για τις ανάγκες της προεδρίας) κατά κύριο λόγο έχει αποσπαστεί από τον δημόσιο τομέα (με χρόνο λήξης της απόσπασης τον Ιούλιο), ότι με συμβάσεις 6μηνης διάρκειας προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου υπό την προεδρία του ΑΣΕΠ εννέα άτομα, ότι οι 65 οδηγοί που απαιτούνται για τις μετακινήσεις των ξένων αντιπροσωπειών έχουν αποσπαστεί από τα υπουργεία Δημ. Τάξης και Εθν. Άμυνας, ενώ με αποσπάσεις έχουν καλυφθεί και οι θέσεις των «συνοδών» των ξένων αντιπροσωπειών. Επίσης ανέφερε ότι σχεδόν για όλες τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του Ζαππείου (που σήμερα αναβαθμίζονται εντός του χρονοδιαγράμματος), ότι μέρος του απαιτούμενου εξοπλισμού (π.χ. αυτοκίνητα) προσφέρθηκε με χορηγίες, ότι στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία έγινε η μικρότερη δυνατή αύξηση προσωπικού και ότι η διαχείριση του προϋπολογισμού των 50 εκατ. ευρώ θα γίνεται με προληπτικό και εκ των υστέρων έλεγχο όλων των πράξεων.
Υπογραμμίζοντας εξάλλου ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πιο χαμηλός όλων των τελευταίων προεδριών, ο κ. Κούρκουλας «διακινδύνευσε» (όπως είπε) την πρόβλεψη, ότι στο τέλος θα υπάρξουν επιστροφές.
Επεξηγώντας τις δαπάνες που εξ ορισμού έχει μια προεδρία, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο κονδύλι των διαπιστεύσεων που συναρτάται με θέματα ασφαλείας –κυρίως όμως αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες μετακινήσεων (τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς άλλες πόλεις των χωρών-μελών, αλλά επίσης προς το Στρασβούργο για τις Ολομέλειες της Ευρωβουλής) στελεχών όλων των υπουργείων, τονίζοντας πως προκύπτει συχνά και η πρόσθετη ανάγκη εκπροσώπησης/αναπλήρωσης της κ. Άστον. Δεδομένου μάλιστα ότι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων απαιτείται συχνά και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του «τριλόγου» είναι αναγκαία και περί αυτού, είπε ο κ. Κούρκουλας, έκανε ο ίδιος μια προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με του προέδρους όλων των Επιτροπών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.
Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ακόμη ότι το προσεχές εξάμηνο θα γίνουν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια (το συμβούλιο τύπου Gymnich θα γίνει στο Λαγονήσι), 35 συναντήσεις Υψηλών Αξιωματούχων, 57 Ομάδες Εργασίας και 33 συνέδρια/σεμινάρια.
Στο πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας τέλος, ως είθισται, υπάρχει και ένα πολιτιστικό σκέλος –στο περιθώριο λ.χ. της συνόδου του «κολεγίου των επιτρόπων» που θα συνέλθει στην Αθήνα στις 8/1, θα γίνει μια μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής και μια εναρκτήρια συναυλία στις Βρυξέλλες από την Καμεράτα στις 14/1, σε συνδυασμό με την έκθεση «Nautilus-navigating Greece» στην οποία συνεργάζονται 29 μουσεία και ιδιωτικοί συλλέκτες. Από τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσει επίσης ένα γραμματόσημο με μυκηναϊκή τοιχογραφία προς τιμήν της ελληνικής προεδρίας, ενώ οργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, κινηματογράφου, φεστιβάλ μουσικών, θεατρικών και χορευτικών συνόλων, σε πολλές (ευρωπαϊκές και μη) πόλεις.