Τους στόχους και τη σημασία της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που, όπως τόνισε, «σε αυτή τη μορφή δεν έχει επιτευχθεί πουθενά στην Ευρώπη», παρουσίασε ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για αυτή, γερμανός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, σε σημερινή ομιλία του στη Βιέννη, σε μεγάλη εκδήλωση της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών.
Την ομιλία με τίτλο «Η Ευρώπη να ενισχυθεί στις ρίζες της-Η Ελληνογερμανική Συνέλευση ως καινοτόμος προσέγγιση», παρακολούθησαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, ξένοι διπλωμάτες και πολυπληθές κοινό, ενώ ακολούθησε συζήτηση που συντόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 2010 ανάμεσα στην καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, για μια εντατική και φιλική συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε μια δύσκολη εποχή.
Πρόκειται, όπως είπε, για μια ευρεία πρωτοβουλία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών, με κύριους στόχους τη μεταξύ τους συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των αιρετών των δύο χωρών, την προώθηση της αποκέντρωσης και της πολιτικής «πρόσωπο με πρόσωπο» .
Αναφέρθηκε στις πολλές δεκάδες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ανάμεσα σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και της Ελλάδας, με θέματα που απασχολούν τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς και στην πρόσφατη Τέταρτη Σύνοδο της στη Νυρεμβέργη, στην οποία παραβρέθηκε το 20% των Ελλήνων δημάρχων, κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της σπουδαιότητάς της.
Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας των γραφείων δημάρχων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που εξελίχθηκαν σε κομβικά σημεία των Γερμανών δημάρχων και των Ελλήνων αιρετών και ειδημόνων, επισημαίνοντας τη συμβολή της δράσης των γερμανικών πολιτικών Ιδρυμάτων (όπως Κόνραντ Αντενάουερ, Φρίντριχ Εμπερτ, κ.α.) και των γραφείων τους στην Ελλάδα, που ως συνδετικός κρίκος συνεισφέρουν στον ανοικτό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.
Ο ίδιος υπογράμμισε την καλύτερη απορρόφηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην οποία συνέβαλαν, όπως σημείωσε, τόσο τα συνέδρια και οι ομάδες εργασίας για τη δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς, όσο και η ανταλλαγή θεματικών επισκέψεων δημάρχων και ειδικών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης,
Ο γερμανός υφυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και στις δυνατότητες αντιμετώπισής της, τονίζοντας τη σημασία της προώθησης εναλλακτικών μορφών επαγγελματικής κατάρτισης, όπως της αποκαλούμενης διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και στην παροχή δυνατότητας στους νέους για συλλογή εμπειρίας στην γερμανική αγορά εργασίας.
Ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας τέτοιας σχολής διττής εκπαίδευσης στις 18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και τον Ιανουάριο στην Κρήτη, τόνισε πως έχει παρατηρηθεί ότι εκεί που δεν υπάρχουν παρόμοιες σχολές, το ποσοστό της ανεργίας εμφανίζεται αυξημένο.
Επισήμανε επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για την παράταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και της προώθησης του θεματικού τουρισμού, κάτι που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε αυτό τον ζωτικού ενδιαφέροντος τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Παρέπεμψε ακόμη στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την παροχή τεχνογνωσίας όπως για παράδειγμα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ μίλησε και για την έναρξη συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών στον τομέα της ενημέρωσης ανάμεσα σε ελληνικές και γερμανικές εφημερίδες, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Τέλος, ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ τόνισε τις πολύ καλές και δημιουργικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών, ελληνικού και γερμανικού, κάτι, που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός πως δύο εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες περνούν κάθε χρόνο τις διακοπές τους στην Ελλάδα, πως εκεί ζουν μόνιμα 40.000 Γερμανοί, ενώ πάνω από 300.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.