Μετά τις διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, πως οι ιεροί ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα παρατηρηθούν τις ημέρες των εορτών φαινόμενα επικίνδυνα για διασπορά του κορονοϊού, αλλά παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και λαμβάνει αποφάσεις ημέρα με την ημέρα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η Κυριακή των Βαΐων θα είναι ένα καθοριστικό crash test. Εάν παρατηρηθεί συγκέντρωση πιστών έξω από τις εκκλησίες, στην κυβέρνηση θα επανεξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες στο briefing απέκλεισε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα.
Πληροφορίες όμως επιμένουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο να απαγορευθεί η κυκλοφορία για ορισμένες μόνον ώρες από τις οκτώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες, κυρίως βραδυνές ώρες, εφαρμόζεται άλλωστε ήδη σε ορισμένες πόλεις και νησιά ανά την επικράτεια.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο εκτιμούν ότι δε θα απαιτηθεί η λήψη άλλων μέτρων, από τη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι το ωράριο λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν αφορά τους πιστούς και ότι οι ιεροί ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό. Ο κ.Πέτσας δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το θέμα στο τηλεbriefing και αποκάλυψε ότι υπήρχε εν εξέλιξη νέα συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, με δηλώσεις του διευκρίνιζε ότι οι ιεροί ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς, ότι η Εκκλησία δεν τους προτρέπει να έλθουν στους χώρους λατρείας, καθώς αυτό άλλωστε είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών. Και ανέφερε ότι η εγκύκλιος, που προκάλεσε φόβους για συνωστισμό πιστών ιδίως στον Επιτάφιο, απευθυνόταν μόνο στους ιερείς και όχι στους πιστούς.
Η δυνατότητα ατομικής προσευχής έχει εξάλλου στην πραγματικότητα καταργηθεί με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών της 22ας Μαρτίου, καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας της 6ης Απριλίου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ζητήσει να περιληφθεί στους λόγους μετακίνησης η ατομική προσευχή, ωστόσο δεν υπήρξε σχετική απόφαση και επομένως δεν υπάρχει κωδικός τον οποίο μπορεί να στείλει πιστός στο 13033 για να μεταβεί σε Ιερό Ναό. Αλλά και να ήθελε κανείς να προσκυνήσει πχ τον Επιτάφιο, αφού θα έχει βγει ήδη για άλλο λόγο όπως πχ για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, αυτό δεν θα είναι δυνατόν.
Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς εξάλλου κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση, τόνισε ότι πέρα από όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία.
«Και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή» συνέχισε και παρακάλεσε άπαντες, χωρίς εξαιρέσεις, να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου.
«Εξάλλου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν σαφής όταν είπε, ότι “μένουμε σπίτι μας από αγάπη, γιατί προτάσσουμε το εμείς από το εγώ”. Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό. Είναι μία θυσία που πρέπει να κάνουμε για το κοινό καλό αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να διακυβευθεί η εθνική προσπάθεια. Το κερί μας στην εκκλησία, θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση για όλους» πρόσθεσε ο κ.Χαρδαλιάς και κατέληξε:
«Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του. Οι ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο. Ας παρακολουθήσουμε όλοι από το σπίτι μας, ας προσευχηθούμε από το σπίτι, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για όλους τους συνανθρώπους μας».
Στο ερώτημα πάντως εάν θα υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας στην περίπτωση που το βράδυ της Ανάστασης ή τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρωθούν 50-100 άτομα έξω από εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε διπλωματικά αλλά με το γνωστό του στυλ:
«Θέλετε να μου πείτε δηλαδή ότι θα υπάρξουν κάποιοι συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι είναι πιο πιστοί από τον Αρχιεπίσκοπό μας και από τους ιεράρχες μας που με περισσή ευθύνη, συνέπεια, νηφαλιότητα, ψυχραιμία, μας συστήνουν και μας προτρέπουν να παραμείνουμε στο σπίτι.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό, πόσο μάλλον που κανένας δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και την ίδια ώρα να αγνοεί τις προτροπές της εκκλησίας. Και πόσο μάλλον όταν οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, αλλά και οι νόμοι του ελληνικού Κράτους, είναι για να τηρούνται ευλαβικά».