Σταθερά όχι σε οποιουδήποτε είδους κορονο-μνημόνιο και ναι σε κορονο-ομόλογο, αλλά και στην κοινή προμήθεια υγειονομικού υλικού από την ΕΕ λέει η Ελλάδα εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.
Ενώ στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση εν τω μεταξύ λέει κατηγορηματικά όχι σε μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αδειάζει με ένα ξερό «όχι» τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο σε σχετική ερώτηση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η κυβέρνηση στο εσωτερικό ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις εξόδους των πολιτών, προειδοποιεί για αποτροπή μαζικής μετακίνησης εκδρομέων το Πάσχα και διαμηνύει στην Εκκλησία της Ελλάδος πως θα εξετάσει πρώτα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα απαντήσει στην πρόταση για λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η μάχη στο Eurogroup
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα στη Βουλή είχε καρφώσει τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015, ενώ επέμεινε στο κορονο-ομόλογο και εκτίμησε ότι στο τέλος θα βρεθεί μία λύση κοντά σε αυτό αρκεί να μη βρεθεί πολύ αργά.
Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη συνέχεια στο briefing, ερωτηθείς ποια θα είναι τα αιτήματα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τις προτάσεις που έχει θέσει και και στα προηγούμενα Eurogroup και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στη λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ευτυχώς έχουν γίνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΕΕ όπως η ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η δημιουργία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και η ουσιαστική αποδέσμευση από οποιοδήποτε δημοσιονομικό στόχο.
Πρόσθεσε όμως ότι το πλαίσιο που υπάρχει πρέπει να ενισχυθεί με νέες κοινές πολιτικές, όπως αυτή στην οποία επιμένει η Ελλάδα για την έκδοση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου ενδεχομένως, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αυτές τις δράσει, ώστε οι χώρες – μέλη της ΕΕ να μην έχουν μπροστά τους οποιοδήποτε κίνδυνο ρευστότητας στα δημοσιονομικά.
Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε μία πιο συστηματική προσπάθεια για μέτρα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην προμήθεια υλικών από κοινού, για να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις οι οποίες υπάρχουν.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για νέο μνημόνιο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε καν ένα τέτοιο σενάριο».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα τα οποία απαιτούνταν και όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της. Ταυτόχρονα είναι σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν και εκείνες τα ίδια προβλήματα. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία κρίση μεμονωμένη μιας χώρας, αλλά για μία πανδημία, η οποία αντιμετωπίζεται συνολικά και στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις» τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται κανένα σενάριο κορονο-μνημονίου.
Νέοι περιορισμοί παραμένουν στο τραπέζι και προειδοποίηση εν όψει Πάσχα
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι εφέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας σουβλίσουμε τον κορονοϊό, μένοντας σπίτι» ενώ χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος χθες «υπεύθυνη και μετρημένη»
Αναφορικά με την πρότασή της Ιεράς Διαρκούς Συνόδου να γίνουν οι λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα, αυτή θα εξεταστεί από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα υπό το φως των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων, ξεκαθάρισε, θέλοντας σαφώς να καταδείξει ότι η πολιτεία θα ακούσει τους επιστήμονες προτού απαντήσει στην Εκκλησία.
Ερωτηθείς πως η κυβέρνηση θα σταματήσει τις εκδρομές το Πάσχα και το συνωστισμό στις αυλές και τι θα ισχύει για να μπορεί κάποιος να μετακινηθεί προς τα χωριά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πετσας διευκρίνισε ότι ήδη «αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνει κάνεις στο χωριό του για βόλτα.
Από την πρώτη στιγμή που ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα είχαμε πει ότι εφόσον βρίσκεται κάποιος στο χωριό του και θέλει να επιστρέψει στο αστικό κέντρο όπου διαμένει, επιτρέπεται αυτή η μετακίνηση άπαξ. Δεν πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό για να δούμε τους γονείς τους φίλους ή τα εξοχικά μας. Η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα γενικά, για λόγους εκτός από εργασίας, δεν επιτρέπεται»
Και προειδοποίησε πως: «Εαν υπάρξει μαζική προσπάθεια να καταστρατηγηθεί αυτός ο κανόνας, θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το αποτρέψουμε αυτό. Το ζήτημα που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η ατομική ευθύνη είναι αυτή που πρυτανεύει. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό και θα μείνουμε στο σπίτι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων περιορισμών στην κυκλοφορία ατόμων, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία, καθώς δεν πρέπει αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς και είναι συντριπτική πλειοψηφία να νιώσουν αυστηροποίηση στα ήδη αυστηρά και δύσκολα μέτρα, επειδή κάποιοι λίγοι πονηροί εκμεταλλεύονται το σύστημα.
Για αυτό, σημείωσε, οι περιορισμοί που ενδεχομένως να τεθούν θα αφορούν είτε το χρόνο η τον αριθμό των μετακινήσεων, «σε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθουν ότι είναι κορόιδα οι συνεπείς. Αυτό να το αναμένετε τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί και εξετάζουμε κυρίως τις τεχνολογικές εφαρμογές μέσα από το 1303 ώστε να αποφύγουμε και την άσκοπη γραφειοκρατία ή καθυστέρηση».
Όχι περικοπές μισθών στο δημόσιο και συντάξεων
Ερωτηθείς εάν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο περικοπής μισθών και συντάξεων του δημοσίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Είπε επίσης ότι με τον όρο για το ποσοστό 10%, που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι μία δικλείδα ασφαλείας για να μην γίνεται καταστρατήγηση από εργοδότες της διάταξης για αναστολή εργασίας και του επιδόματος των 800 ευρώ,προσθέτοντας ότι: «Από κει και πέρα όλα τα ελεγκτικά σώματα του δημοσίου φυσικά και λειτουργούν δύο φορές σε περίοδο κρίσης».
Διευκρίνισε δε ότι η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς καλύπτει και το διάστημα του Πάσχα με τους γνωστούς περιορισμούς.
Ειδικότερα όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη στάση της στα τέλη Μαϊού – αρχές Απριλίου, αφήνοντας να φανεί σαφώς ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ξεπεραστεί η κρίση.
Όσον αφορά στη συζήτηση για διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα, είπε ότι είναι πρόωρη παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα τεστ βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο, σημασία έχει να είναι αξιόπιστα και όταν οι επιστήμονες θα έχουν καταλήξει ως προς την αξιοπιστία τους η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθύμισε δε ότι η πρωτοβουλία για κοινές προμήθειες υλικών σε επίπεδο Κομισιόν διατυπώθηκε από τον κ.Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της 10ης Μαρτίου.