Μέσα στον Απρίλιο θα φανεί αν θα ελεγχθεί ή όχι η διασπορά του κορονοϊού, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον «κρίσιμο μήνα» και σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να σπαταληθεί η προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα, ούτε από εκείνους που σχεδιάζουν τα μέτρα ούτε από τον κόσμο που πειθαρχεί».
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν τη δυνατότητα να μένουν σπίτι, ο στρατός πρέπει να λειτουργεί, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, θερμομετρήσεις, καθαρισμός, αερισμός και απολύμανση.
Σημείωσε πως είναι αδύνατο να μην υπάρξουν κρούσματα, καθώς ο στρατός διαθέτει πάνω από 100.000 στελέχη, ωστόσο ακόμα και σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και όχι εγκλεισμού έχουν καταγραφεί μόλις λίγο πάνω από 20 κρούσματα.
«Μέρα τη μέρα ψάχνουμε τι παραπάνω να κάνουμε» συνέχισε.
Όπως είπε, έχει αποφασιστεί να γίνεται απόλυτος έλεγχος στους νεοσύλλεκτους και απομόνωση ενδεχόμενου κρούσματος, ενώ από την επόμενη ΕΣΣΟ, που θα καθυστερήσει έως τις αρχές Μαΐου, θα διανέμονται γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και οδηγίες προφύλαξης. «Στόχος μας να μοιράσουμε το corona kit και στους στρατεύσιμους που υπηρετούν τώρα» πρόσθεσε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στις στρατιωτικές σχολές όπου ελήφθη πολύ νωρίς το μέτρο εγκλεισμού φοιτητών μέσα δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα. «Καταλαβαίνω πως δημιουργεί δυσαρέσκεια και κόπωση» πρόσθεσε, αλλά τα μέτρα προστασίας φαίνεται να πιάνουν τόπο.
Αναφορικά με τις εορταστικές άδειες του Πάσχα του προσωπικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως η απόφαση είναι να μην δοθούν, ωστόσο πρόσθεσε πως το υπουργείο ακούει και τις προτάσεις προς το αντίθετο και θα σταθμίσει τα δεδομένα μέσα στον Απρίλιο. «Θα δούμε όσο πλησιάζει το Πάσχα, όποια μέτρα σκεφτούμε θα είναι σε συνάρτηση με τα γενικότερα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, όλο αυτό γίνεται για την προστασία των στελεχών και όχι για να περιορίσουμε ή να καταναγκάσουμε ή να τιμωρήσουμε» εξήγησε.
Μιλώντας και για τον Έβρο και το προσφυγικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως ασφαλώς δεν έχει λήξει ο συναγερμός.
«Οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν τους μετανάστες να γα μαζέψουν και να φύγουν, απέτυχε η προσπάθεια οργανωμένη εισβολής, κι αυτό δεν έτυχε, πέτυχε» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή η προσπάθεια θωράκισης του Έβρου εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου, συνέχισε και προανήγγειλε ενίσχυση του φράχτη και επέκτασή του στο μήκος των χερσαίων συνόρων.
«Γίνεται ό,τι πρέπει ώστε οι δυνάμεις εκεί να είναι πιο εξοπλισμένες, πιο έτοιμες και ό,τι ήθελε προκύψει» κατέληξε.