Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού έλαβε και ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά από την Πέμπτη προειδοποιήσει εμμέσως πλην σαφώς στη δήλωση του πως το Σαββατοκύριακο θα έκρινε επί της ουσίας την εφαρμογή νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Το γεγονός όμως ότι η έξοδος του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκε κανονικά (τα διόδια δεν πέρασε μεγαλύτερος αριθμός ΙΧ από ό,τι την προηγούμενη Παρασκευή, όμως δεν υπήρξε ούτε μείωση) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ενώ ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους, με την επίδειξη των σχετικών αποδεικτικών της εφορίας και την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε ως συστάσεις το περίγραμμα των απαγορεύσεων που τελικά ανακοινώθηκαν χθες.
Το Σάββατο ερρίφθη και ο κύβος της τελικής απόφασης του κ.Μητσοτάκη. Ήδη από την Παρασκευή είχε χαραχθεί το σχέδιο για την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων(που είχε ήδη δουλευτεί τις προηγούμενες ημέρες) και είχε αποφασιστεί, πως εφόσον η κυβέρνηση προχωρούσε, την επιλογή αυτή θα ανακοίνωνε με δήλωση του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπερ και εγένετο.
Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θέλει εξάλλου να καταδείξει πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όσο η κατάσταση παραμένει σχετικά ελεγχόμενη. Αν και τα 94 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τριπλάσια σχεδόν από ότι τις προηγούμενες ημέρες, ήταν προφανώς καμπανάκι. Και δεδομένου ότι η καμπύλη της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα ακολουθεί με χρονική καθυστέρηση την εξέλιξη σε άλλες χώρες, παραμένει ο φόβος ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει Ιταλία.
«Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Πέμπτη είχε τονίσει με γλαφυρή ωμότητα ότι στη γειτονική χώρα δεν έχουν πια αρκετά φέρετρα.
Ο κ.Μητσοτάκης στη χθεσινή του δήλωση υπογράμμισε επίσης ότι «η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο», θέλοντας έτσι εκ των προτέρων να απαντήσει σε όποια κριτική για αντιδημοκρατικά περιοριστικά μέτρα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας παραπέμπει σε δυσάρεστες οπωσδήποτε εποχές. Όμως ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού και έθεσε για άλλη μία φορά την ανθρώπινη ζωή πρώτα.
Μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ, αφορά όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση, δεν αφορά όμως όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Όμως είναι εξαιρετικά πιθανό η έκτακτη αυτή κατάσταση να μη διαρκέσει μόνο δύο εβδομάδες. Η καμπύλη εξάπλωσης του κορονοϊού αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και να αρχίσει να πέφτει μετά το Πάσχα. Ακόμη και εάν όλα πάνε καλά, η αναστολή των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα Μαΐου. Αυτό ωστόσο μένει να αποφασιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
Για ποιους λόγους επιτρέπονται μετακινήσεις
Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων
Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Τι είναι η βεβαίωση κίνησης
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα.
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Παρέχεται και η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).
Το SMS πρέπει να έχει την εξής μορφή:
X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ο πολίτης θα λαμβάνει απάντηση με την εξής μορφή:
Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
Σε περίπτωση ελέγχου, θα επιδεικνύει το SMS μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα.
Τι θα γίνει με δημόσιες υπηρεσίες και ΜΜΜ
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους ( Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ). Συνεχίζεται κανονικά και η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. Ωστόσο αναμένεται να δοθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν σε δημόσια υπηρεσία.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.
Από σήμερα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.