Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και στα σχέδια για την αξιολόγηση των οργανισμών του δημοσίου και στις απολύσεις υπαλλήλων, αναφέρθηκε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του «REAL FM».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέστησε σαφές ότι όποιος αριθμός προσωπικού κριθεί μη απαραίτητος ή αποχωρήσει με μια μορφή εθελουσίας εξόδου από την Αμυντική Βιομηχανία, προσμετράται στις συνολικές αποχωρήσεις, για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει η μείζων σύγκρουση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις, η οποία υπερβαίνει το υπουργείο μας».
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ξαφνικού θανάτου, τύπου ΕΡΤ, σε ένα μεγάλο οργανισμό, αλλά παραδέχθηκε ότι «οργανισμοί με ελάχιστο προσωπικό ή οργανισμοί σφραγίδες δεν αποκλείεται να καταργηθούν». Τόνισε δε ότι «μπορούμε, όμως, να βρούμε πολλές άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα την εκκαθάριση εν λειτουργία και τον επανασχεδιασμό της καινούργιας, την ώρα που εκκαθαρίζεται μια επιχείρηση».
Η υφυπουργός είπε σχετικά με τους ΟΤΑ ότι «ο νόμος του Καλλικράτη προβλέπει ότι αν μια δημοτική επιχείρηση, επί τρία συνεχόμενα έτη, είναι ζημιογόνος, πρέπει να κλείσει. Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να υπάρχουν και για την κεντρική διοίκηση, καθώς δεν μπορεί ορισμένοι οργανισμοί να παράγουν συνεχώς ζημίες».
Τέλος, δήλωσε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού, είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση φορέων των υπουργείων», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν κάποια υπουργεία τα οποία βρίσκονται σε καλό δρόμο και άλλα παρουσιάζουν δυσκολίες» και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι στο επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης «ο πρωθυπουργός θα θέσει τις προτεραιότητες που πρέπει».