Ακόμα μία προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο μεταβαίνουν στις 12 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών. Τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων είναι «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», καθώς, κατά την έκφραση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, η «τρόικα βγάζει συνεχώς καινούργια φασούλια». Και «ώθησε» κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώσει χθες ότι «είναι 50- 50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» και τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η χώρα πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.
Η σημερινή συνάντηση γίνεται μια ημέρα πριν την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς τού οποίου πρέπει να «απεικονίζεται» ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Όμως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς συμφωνία με την τρόικα και, επίσης, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Παράλληλα, αύριο θα αναχωρήσουν για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup (θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, αναφορά θα γίνει και στο «ελληνικό ζήτημα», έστω και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμη τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με ένα από τα «σενάρια» να κάνει λόγο για επάνοδο τον Δεκέμβριο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας), ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία), οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση), κ.ά.