Το μήνυμα ότι «ένα πρόγραμμα λιτότητας έχει τα όριά του και αυτά έχουν ξεπεραστεί στη χώρα μας» στέλνει στους δανειστές ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει πια την Ελλάδα για κωλυσιεργία, στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Η εκπλήρωση των ποσοτικών στόχων μας επιτρέπει να βάλουμε στην ατζέντα τα ουσιαστικά θέματα της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου», τονίζει ελπιδοφόρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Real News.
«Είναι σαφές ότι νέα οριζόντια μέτρα ούτε μπορούν να ληφθούν, ούτε θα έχουν το παραμικρό όφελος αν ληφθούν, ούτε – το κυριότερο – μπορούν να ψηφιστούν από τη Βουλή», εκτιμά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Όταν λέμε «όχι νέα οριζόντια μέτρα», δεν εννοούμε ότι θα κοιταζόμαστε και δε θα κάνουμε τίποτε. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δράσεις δεν έχουν προχωρήσει με την απαιτούμενη ταχύτητα και αυτό πρέπει να διορθωθεί», εξηγεί.
«Κάναμε μέσα σε τέσσερις μήνες πράγματα που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτα. Θεσπίσαμε κριτήρια, ολοκληρώσαμε τις αξιολογήσεις, προετοιμάσαμε τριάντα κοινές υπουργικές αποφάσεις, είχαμε πέντε συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης -υπό την προεδρία του πρωθυπουργού- που επικύρωσαν τις αποφάσεις μας. Και μην ξεχνάτε ότι οι αποφάσεις μας κρίνονται από τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζω ότι μόλις προχθές (σ.σ. Παρασκευή) το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος του έργου του.
Αναφορικά με ενδεχόμενες απολύσεις στο χώρο της Υγείας, οι οποίες αποτελούν και το θέμα των ημερών, θα έλεγε κανείς, μετά τη συνεχιζόμενη κόντρα των γιατρών με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ και να αποφασιστεί ο νέος του ρόλος. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας. Είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα προκύψουν γιατροί που είτε θα επιλέξουν να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σχήμα, είτε δε θα είναι κατάλληλοι να το κάνουν.