Τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση της Αυστρίας για τη συνδρομή της στο προσφυγικό εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον καγκελάριο της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για τα θερμά σου λόγια και τη θερμή υποδοχή στη Βιέννη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει η αυστριακή συνδρομή στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό δηλώνει πολλά. Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για την κατάσταση στον Έβρο. «Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή μας θέση με την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κρίσης στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απεύθυνε και μια προειδοποίηση προς την Τουρκία:

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, μόνο με όρους δικαιοσύνης όχι εκβιασμού. Η Τουρκία έχει το καθήκον να συγκρατεί τις ροές και αφού το κάνει να επιβραβεύεται και η Ευρώπη να της προσφέρει βοήθεια και στήριξη. Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος από άλλες μέρες ότι θα βρεθεί κοινός βηματισμός. Τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί πρόοδος όπου οι ροές των παράνομων μεταναστών έχουν μειωθεί. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προϋπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».

Ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας, είπε «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». «Χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Ειδικά στον τουρισμό μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται τη χώρα μας χειμώνα καλοκαίρι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «για ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας, που είναι, όπως είπε, σε πολύ καλό επίπεδο:

«Οι σχέσεις των χωρών μας πηγαίνουν αιώνες πίσω. Πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ενταχθεί στην αυστριακή κοινωνία. Η φιλοδοξία δύο νέων ηγετών, που προερχόμαστε και από την ίδια οικογένεια – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –  να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όπως του αρμόζει: με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ευχήθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς να ανταποδώσει σύντομα την επίσκεψη.

«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών»

«Να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα και για την προστασία των συνόρων και επισήμανε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για όλες τις προσπάθειες που κάνει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπάρχει εδώ μια επίθεση από πλευράς της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο κ. Κουρτς κατέληξε λέγοντας:

«Θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο και να τη γονατίσει. Και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και ακολουθεί κοινό δρόμο πίσω από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό κι εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θέλουμε να συνεισφέρουμε, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα».