Με κατάθεση στεφάνου και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, τίμησε η Βουλή την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα και τα θύματά του, είναι να αναβαθμίσουμε το Κοινοβούλιο ως θεσμό της λαϊκής κυριαρχίας, να καταστήσουμε την πολιτική, πολιτική επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας και ειδικότερα των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο προεδρεύων της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Σώματος για την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Η οικονομική κρίση, αλλά και η εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν καταβάλει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την κοινωνία. Η ανεργία, η φτώχεια, ακόμα και στις πιο ακραίες μορφές της, είναι βασικά προβλήματα του παρόντος και αφορούν σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Σήμερα αμφισβητούνται όλα, όσα χθες θεωρούσαμε παγιωμένες κατακτήσεις στη σφαίρα των εργασιακών δικαιωμάτων, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, του κοινωνικού κράτους, της ίδιας της Δημοκρατίας. Η κορυφαία λοιπόν, πράξη αντίστασης κατά της χούντας, αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό και αναστοχασμό, αφού το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή στο όποιο παρελθόν, αλλά η διεκδίκηση ενός νέου μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής.
Συμφωνώντας με τον κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, σε παρέμβασή του αργότερα εκτίμησε πως «τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, είναι πάντα διαχρονικά και για όλους τους λαούς του κόσμου, αντανακλώντας αιτήματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας». Χρέος του πολιτικού κόσμου, είναι «η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου ως βασικού πυλώνα της ίδιας της Δημοκρατίας με συνολική και συλλογική προσπάθεια», υποστήριξε ο κ. Μανιάτης.
«Τιμάμε εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, σ’ αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η χώρα μας, καλλιεργώντας το πνεύμα της συναίνεσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων- της ενότητας του λαού μας», ανέφερε από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης, επισήμανε την ανάγκη «εγρήγορσης απέναντι σε απειλές και κινδύνους, που ελλοχεύουν ακόμα και για την ίδια την ακεραιότητα της χώρας, σε περίπτωση που δεν κρατηθεί όρθια η οικονομία, όπως επίσης και να επιδειχθεί πνεύμα αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους, απ’ όσους δεν βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας». Πρώτιστο δε, καθήκον, είναι «να ενδυναμώνουμε τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να μην τους αφυδατώνουμε, καθιστώντας τους κενούς περιεχομένου», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
«Να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους χιλιάδες αγωνιστές, παίρνοντας τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ’ τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», κάλεσε τη νεολαία και τον ελληνικό λαό συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.
«Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, με όποια μορφή και αν εμφανίζονται» διαβεβαίωσε ο βουλευτής.
Εκ μέρους του Σώματος, στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε το πρωί ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθ. Παπαϊωάννου. «Σήμερα ο λαός μας, έχει κατακτήσει την ελευθερία και τη μόρφωση σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας- και αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της ευημερίας. Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε τη σημασία των κατακτήσεων αυτών, θεωρώντας τις δεδομένες, γιατί χωρίς ελευθερία και μόρφωση, δεν μπορεί να ευοδωθεί ο αγώνας για ευημερία» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.