Τις συνέπειες που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία των πάνω από 42.000 αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «άθλιες συνθήκες» στα ελληνικά νησιά, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και γενικότερα οι ευρωπαϊκής πολιτικές, παρουσίασαν σήμερα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μεταξύ των σοβαρών τους ανησυχιών συγκαταλέγονται η αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου, η έλλειψη βασικής προστασίας, ασφάλειας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που φθάνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ο υπουργός, όπως εξήγησε η οργάνωση, δεσμεύτηκε να διερευνήσει περαιτέρω τις ανησυχίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που διαμένουν στους πέντε καταυλισμούς σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό.
Επίσης, η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για την «αυξανόμενη ξενοφοβία» και για την ασφάλεια των ομάδων της και την ομαλή λειτουργία των ιατρικών ανθρωπιστικών δράσεων.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσουν -μεταξύ άλλων- την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των ανθρώπων που διαβιούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), τον τερματισμό της εφαρμογής της πρακτικής γεωγραφικού περιορισμού και της αντίστοιχης διαδικασίας στα σύνορα, όπως αυτή εφαρμόζεται απόρροια της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και τη στελέχωση των ΚΥΤ με επαρκές αριθμό κατάλληλου προσωπικού.