Το απόγευμα της Δευτέρας θα υποβληθούν τελικά τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής.

Καμία διαφοροποίηση δεν έχει επέλθει στις πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν ότι το πόρισμα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα «στέλνει» στο Δικαστικό Συμβούλιο τους πρώην υπουργούς Ε. Μπασιάκο, Α. Κοντό και Π. Δούκα που έχουν υπογράψει υπουργικές αποφάσεις για την υπόθεση.

Παράλληλα, πιο πιθανό είναι πλέον το σενάριο παραπομπής και του Θ. Ρουσόπουλου, ενώ δε λείπουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που, με επιφυλάξεις βέβαια, κάνουν λόγο για «5 στα 5», παραπομπή δηλαδή και του πέμπτου πρώην υπουργού, Γ. Βουλγαράκη.

Επιμένει ο ΛΑΟΣ στην παράμετρο της παραγραφής των τυχών ποινικών ευθυνών, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει στον προσδιορισμό ποινικών ευθυνών, παρόλο που ο Θ. Δρίτσας επισημαίνει ότι « οι πολιτικές ευθύνες και των πέντε εμπλεκομένων είναι ξεκάθαρες».

Στο μεταξύ, επιμένει η ΝΔ ότι οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να διακοπούν άμεσα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για σκευωρία και εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν τεθεί υπόψη της προανακριτικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, παραθέτουν τηλεοπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο αστυνομικός καταθέτοντας για άσχετη υπόθεση έχει αναφέρει στον ανακριτή ότι δέχτηκε πιέσεις για να φέρει σε επαφή την πεθερά του, Σταματίνα Μαντέλη, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Μάλιστα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλας κάλεσε με επιστολή του τον πρόεδρο της προανακριτικής να ζητήσει άμεσα τη σχετική δικογραφία ώστε να ληφθεί υπόψη στο πόρισμα της επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της ΝΔ περί σκευωρίας, ο πρόεδρος της προανακριτικής Δ. Τσιρώνης δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βουλή πλυντήριο ξεπλύματος ποινικών ευθυνών. Δεν θα στείλουμε κανέναν τζάμπα χωρίς στοιχεία, θα είμαστε ακριβοδίκαιοι προς κάθε πλευρά. Αξιολογούμε τα επιβαρυντικά στοιχεία, δεν θέλουμε να πάμε στο ακροατήριο χωρίς να έχουμε δεμένη υπόθεση».