Υπεύθυνη στάση θα ζητήσει από τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου για το προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το σχέδιο της για ελεγχόμενα κλειστά κέντρα στα νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Συνάντηση στην οποία δε θα μετέχει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μετά το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να χρησιμοποιεί χυδαία έκφραση για τον πρωθυπουργό και να αποκαλεί τα ΜΑΤ δυνάμεις κατοχής και στρατό του Ερντογάν.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Αυτός είναι ο περιφερειάρχης. Χυδαιότητα στο έπακρο» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας το βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο κ.Μουτζούρης να συνομιλεί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον οποίο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε καλέσει σχετικά με την πρόσκληση του πρωθυπουργού για σήμερα.
«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» προσέθεταν τα ίδια στελέχη.
Η χθεσινή μερική απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά αποτελεί επομένως στην πραγματικότητα μία ανακωχή, καθώς τελείωσε όπως λένε κυβερνητικά στελέχη η πρώτη φάση των έργων και μέχρι να ξεκινήσει η δεύτερη, ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι ίδιες εικόνες, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω επί της ουσίας. Εξάλλου, ενώ τα ΜΑΤ αποχωρούσαν χθες από τη Μυτιλήνη και ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν σήμερα και από τη Χίο, νέες αστυνομικές δυνάμεις ήταν έτοιμες στο λιμάνι της Καβάλας.
Ο πρωθυπουργός θα καλέσει μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν για τις αντιδράσεις και να απαντήσουν τι ρόλο παίζουν οι ίδιοι σε αυτές.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις στην «απόβαση» των ΜΑΤ δεν έχουν διαστάσεις «λαϊκής αντίδρασης» αλλά θυμίζουν όπως χαρακτηριστικά έλεγαν «πάνω και κάτω πλατεία», παραπέμποντας στους Αγανακτισμένους και τις κατηγορίες πως τότε διαδήλωναν μαζί στο Σύνταγμα από την πάνω πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ και από την κάτω η Χρυσή Αυγή.
Νωρίτερα, με δηλώσεις του στο Kontra, ο κ. Μουτζούρης είχε απειλήσει μα μην πάει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι ακροδεξιά στοιχεία πυροβόλησαν κατά αστυνομικών και εκτιμούσαν μάλιστα πως «εάν οι αστυνομικοί δεν ήταν τόσο προσεκτικοί, θα είχαμε θύματα». Κατήγγειλαν επίσης ότι τα ίδια στοιχεία δεν άφησαν ασθενοφόρο να περάσει, αλλά και πως ακροδεξιοί ήταν που εισέβαλλαν στο ξενοδοχείο στη Χίο και βιαιοπράγησαν κατά αστυνομικών. Και σε όλα αυτά, προσέθεταν ότι υπάρχουν συμφέροντα, που έχουν να κάνουν με τους διακινητές, ορισμένες διεφθαρμένες ΜΚΟ και το χρήμα που «έπεφτε» τόσα χρόνια.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι επομένως σαφής η προσπάθεια να αποδοθούν αποκλειστικά σε ακραία στοιχεία, από δύο πολιτικές πλευρές, οι αντιδράσεις στα νησιά και ως εκ τούτου να «απονομιμοποιηθούν».
Είναι βεβαίως επίσης σαφές ότι οι βίαιες εικόνες με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και κατοίκους να απαντούν με προπηλακισμούς αστυνομικών, προκάλεσαν ανησυχία και στην κυβέρνηση δε θα ήθελαν να τις δουν να επαναλαμβάνονται, ούτε φυσικά να ξεφύγει παντελώς εκτός ελέγχου η κατάσταση.
Τις πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Βόρειο Αιγαίο ανακοίνωσε μέσω της τηλεόρασης του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Η κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σήμερα μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη, αύριο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ’ αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή» ανακοίνωσε ειδικότερα χθες ο κ.Πέτσας.
Εξήγησε ότι θα αποσυρθούν ορισμένες δυνάμεις και κάποιες άλλες θα παραμείνουν στα νησιά, ενώ συνέδεσε την κίνηση αυτή με την πρωτοβουλία να κληθούν στο Μαξίμου ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός, και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Το προσφυγικό και στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες από την Αλεξανδρούπολη ζήτησε από τους νησιώτες: «Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες».
Δήλωσε δε ότι μετά από «εξαντλητικό διάλογο» με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, «οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μόλις δημιουργηθούν οι νέες σύγχρονες δομές θα κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις, ότι οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και ότι σε αυτές θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου κι από εκεί, όσοι δεν το δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.
Επανέλαβε επίσης ότι «η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε», τονίζοντας ότι τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα και το νομικό πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και πιο ευέλικτο.
Στις 12 συνεδριάζει το υπουργικό
Σήμερα στις 12 συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται επισήμως τα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», καθώς και η επιλογή Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Υπουργείο Δικαιοσύνης), αλλά το κύριο θέμα είναι η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και η συζήτηση προφανώς θα στραφεί κυρίως γύρω από το προσφυγικό– μεταναστευτικό.