Δεν υπάρχει μια ενιαία, μαγική, μεγάλη δράση, που θα έδινε λύσεις σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας, αλλά θα υπάρξουν πολλές επιμέρους δράσεις που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας κατά περίπτωση ή θα άρουν διαρθρωτικές αδυναμίες.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε γενικότερα για την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία κτηνοτροφία.
«Είναι άλλη η αιγοπροβατοτροφία, άλλη η ορνιθοτροφία, άλλη η βοοτροφία, η χοιροτροφία και άλλες μορφές κτηνοτροφίας όπως η μελισσοκομική κ.λ.π.
Ακόμα και μέσα σε έναν κτηνοτροφικό κλάδο, είναι άλλη η εκτατική κτηνοτροφία» είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός, μιλώντας σε περισσότερους από 300 κτηνοτρόφους στα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα.
Αφού ανέλυσε τις προοπτικές τις οποίες δημιουργεί η νέα ΚΑΠ για τον κτηνοτροφικό τομέα, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες των εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ, που είναι η ενίσχυση, η ανάπτυξη, η κοινή οργάνωση της αγοράς και η ασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των βοσκοτόπων.
«Η χώρα μας» είπε «έδωσε πραγματική “μάχη” στην Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, για τον ορισμό της έννοιας των αξιοποιήσιμων εκτάσεων, αποτρέποντας απώλεια σημαντικών κονδυλίων για την κτηνοτροφία. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το μέγεθος των αξιοποιήσιμων εκτάσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτός των άλλων θα γίνουν και ενεργητικές παρεμβάσεις».
Ο κ. Τσαυτάρης, συνεχίζοντας τις επαφές του με τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, αύριο Παρασκευή θα έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ενώ στις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής.