Με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρέγκ Κλάρκ συναντάται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου για την ανάταξη και την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τις επιστολές προθέσεων θα υπογράψει ξεχωριστά με τους εκπροσώπους της UEFA και της FIFA εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε μεταβεί δις στην Ζυρίχη για τις συζητήσεις με την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, σε εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη Βουλή στις 30 Ιανουαρίου, μετά την τροπολογία για τη μετατροπή του υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης σε μείωση βαθμών, είχε καλέσει τους υπεύθυνους Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ σε μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης υπό την αιγίδα της UEFA και της FIFA και υπό την απειλή Grexit στο ποδόσφαιρο, που θα συνεπαγόταν μεγάλες απώλειες εσόδων για τις ομάδες που δε θα συμμορφωθούν.
Αν και ο κ.Μητσοτάκης είχε απειλήσει στη Βουλή και με διακοπή του πρωταθλήματος, αυτό αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, καθώς θεωρείται επαρκής η απειλή του Grexit.
Το μνημόνιο που θα υπογραφεί σήμερα δεν θα μπαίνει πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στις λεπτομέρειες, αλλά θα περιγράφει το πλαίσιο σε τέσσερις άξονες (χειραγώγηση αγώνων, βία στα γήπεδα, διαιτησία και οργανωτικά), ενώ τα μέτρα θα προκύψουν στη συνέχεια από το διάλογο της κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με στόχο αυτές να επιβάλλουν αλλαγές και στον κανονισμό λειτουργίας της ΕΠΟ.
Ουσιαστικά οι ομοσπονδίες θα δεσμευτούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης και τη δέσμευση από πλευράς Μαξίμου ότι θα προωθήσει όλες τις προτάσεις που θα φέρει η UEFA (μέσα στο Μάρτιο).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, στις συζητήσεις που είχε ο κ.Γεραπετρίτης στην Ελβετία δεν ετέθη ζήτημα από πλευράς UEFA- FIFA για την τροπολογία που ουσιαστικά μετατρέπει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης σε μείωση βαθμών και η οποία θεωρείται από πολλούς ότι αντιβαίνει στους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δεν αποκλείεται βέβαια να τεθεί μετά το συμφωνητικό, όμως η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι δικαίωμα και υποχρέωση της να ρυθμίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο.
Σημειωτέον ότι ειδικά η εμπλοκή της UEFA αποτελεί ένα ισχυρό μοχλό πίεσης προς τις ελληνικές ομάδες, δεδομένου ότι η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι που αποφέρει μεγάλα έσοδα, ενώ η κυβέρνηση ήθελε ιδιαίτερα και τη συμμετοχή του κ.Κλαρκ, ο οποίος ως επικεφαλής της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας στα βρετανικά γήπεδα, αλλά και στην αύξηση εσόδων στο αγγλικό πρωτάθλημα.