Ναι σε έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, όχι σε ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό, λένε κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα φτάνει να συμβιβαστεί η χώρα μας στη «μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα ίδια στελέχη, τονίζουν με νόημα ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την Ευρώπη, καθώς και ότι η χώρα μας έχει πολυμερή εξωτερική πολιτική, που υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου πάντως προκάλεσαν και εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας και ειδικότερα το σκέλος του ισχυρισμού του πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».
Και αυτό καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τις σχολίασε σαρκαστικά, θέλοντας να αμφισβητήσει το πατριωτικό προφίλ της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να απαντά πως: «Είναι πρωτοφανές πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας να επικαλείται δηλώσεις Τούρκου υπουργού, διεκδικώντας την… παρασημοφόρησή του» και κυβερνητικά στελέχη να προσθέτουν ότι «είναι θλιβερό κατάντημα και σύμπτωμα πανικού να διαστρεβλώνει ακόμη και τις δηλώσεις ενός Τούρκου υπουργού σε μια απεγνωσμένη επιδίωξη κομματικού οφέλους».
Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι καμία ουσιαστική σημασία δεν έχει η αναμενόμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι η χώρα μας άρχισε να αποδέχεται το μνημόνιο αυτό.
Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν ότι η θέση της Αθήνας εναντίον της συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, δεν αλλάζει. Υπενθύμιζαν ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Η Αθήνα θεωρεί πως θεμελιώνει με στέρεα επιχειρήματα το ότι η συμφωνία Άγκυρας- Σάρρατζ είναι παράνομη και άκυρη, αφού δεν εγκρίθηκε ούτε καν από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Υπογραμμίζει, προπάντων, ότι η συμφωνία αυτή δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, όπως δεν παρήγαγε κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014.
Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν επίσης ως μείζονος σημασίας το γεγονός η συμφωνία αυτή, ύστερα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε. με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, από τις Η.Π.Α, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Όλοι, μάλιστα, συμφωνούν ότι όχι μόνο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά υπονομεύει και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», προσέθεταν.
Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετέχει σε επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχει η Ελλάδα σε μια επιχείρηση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι η χώρα μας ήταν ο κύριος μοχλός στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να υπάρξει μία νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση ως προς αυτό το σκοπό.
«Σταθερή στην πάγια στρατηγική να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας, η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή την επιχείρηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά και να στηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού εντεταλμένου του Ο.Η.Ε., για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να συνδράμουμε με όποιον τρόπο χρειαστεί στην επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Πρώτη προτεραιότητα, όμως, είναι η πολιτική λύση»προσέθεταν.
Η απάντηση στις τουρκικές απειλές για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Η ανησυχία είναι πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ανάρτηση των συντεταγμένων ΑΟΖ που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας- Σάρρατζ από τον ΟΗΕ, καίτοι η Ελλάδα τονίζει πως πρόκειται για τυπική διαδικασία που δεν παράγει αποτελέσματα, ως «τετελεσμένο» για να επιχειρήσει με το «έτσι θέλω» να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις.
Στο ερώτημα τι θα κάνει η χώρα μας στην περίπτωση που τουρκικό σκάφος επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως απειλεί διαρκώς η Άγκυρα, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.
Βεβαίως προφανώς κανείς, ούτε η Ελλάδα ούτε όμως και οι διεθνείς παίκτες όπως η ΕΕ ή οι ΗΠΑ, θέλουν να δουν τα πράγματα να φτάνουν σε μία τέτοια κλιμάκωση. Καθοριστικός και υπολογίσιμος για την Τουρκία παίκτης στην περιοχή είναι βεβαίως και η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με την Άγκυρα δοκιμάζονται όμως εκ νέου λόγω Συρίας.
Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησαν απο τις Βρυξέλλες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πρόθυμοι να συναντηθούν μαζί του και με τον Ερντογάν προκειμένου να βρεθεί μια «πολιτική λύση» στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, προανήγγειλε ότι είναι “θέμα χρόνου” μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, ενώ αντίθετα έλαβε τα εύσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν: «Δεν θέλει να σκοτωθούν χιλιάδες αθώων ανθρώπων» ενώ κατήγγειλε την επιθετικότητα Άσαντ, ο οποίος στηρίζεται από τη Μόσχα.
Όμως τα πράγματα στη Συρία είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον Ερντογάν, καθώς ο συριακός στρατός προελαύνει και η Τουρκία φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να υποχωρήσει απέναντι στη ρωσική πίεση, ενώ ο στόχος της Μέρκελ και του Μακρόν όπως και των ΗΠΑ είναι να διαρραγούν οι σχέσεις του με τη Ρωσία.
Η Άγκυρα εν τω μεταξύ επιδιώκει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ιντλίμπ, την ώρα που συγκρούεται με τη Μόσχα για τον έλεγχο της περιοχής.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο CNN Turk αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να στείλει στην Τουρκία συστοιχίες Patriot, ως στήριξη των επιχειρήσεων στη Συρία.
Την ίδια στιγμή πάντως δήλωσε ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, η αγορά του οποίου έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΝΑΤΟ και το μπλοκάρισμα των συζητήσεων για τα F35 από το αμερικανικό Κογκρέσο, είπε όμως και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά Patriot.