Τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός θα βρεθούν στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης που ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέλησε έτσι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντί να εμφανίζεται να απαντά στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί στη Βουλή δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τα εργασιακά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, όμως ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να μετατρέψει την «ώρα του πρωθυπουργού» σε συζήτηση προ ημερησίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει επίσης και πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό (7,5% αύξηση για φέτος δηλαδή στα 698 ευρώ και 7,5% το 2021 ώστε να φτάσει τα 751 ευρώ), ενώ το ΚΚΕ προτείνει άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την ίδια στιγμή και το ΚΙΝΑΛ «ανεβάζει» τα εργασιακά, βάζοντας διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και φιλοδοξώντας να ανακτήσει κοινωνικό προφίλ.
Υπό την έννοια αυτή και με δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηθεί προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, καθώς στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι επόμενες εκλογές (που θα γίνουν με απλή αναλογική) θα μπορούσαν να βγάλουν μία κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, η σημερινή συζήτηση θα είναι πολλαπλά ενδιαφέρουσα από πλευράς κοινοβουλευτικών συμπλεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως σχεδιάζει πάγωμα του κατώτατου μισθού σε βάθος τετραετίας με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το Δεκέμβριο πως η αύξηση πέρυσι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερκαλύψει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του όμως (Ant1) ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ισχύει η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως το πότε και το πόσο θα αυξηθεί τελικά θα αποφασιστεί το Μάιο, μετά από τη σχετική διαβούλευση, όπως προβλέπει ο νόμος.