Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο άνδρες ενέκριναν το τελικό κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας, το οποίο, όπως αναφέρεται «…είναι συνέχεια, συμπλήρωση και επικαιροποίηση της προηγούμενης που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2012. Ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία, ενώ στο σύνολό της ή σε επί μέρους σημεία της είναι ανοικτή για συζήτηση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πέρα από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, και παρουσιάστηκε συμφωνία και σε όλα τα οικονομικά ζητήματα.

Στην προγραμματική συμφωνία, ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στο θέμα του ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όπως αναφέρεται:

«Η προστασία της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού από αυτούς που εκμεταλλεύονται την ανεκτικότητα των δημοκρατικών και δικαιοπρακτικών θεσμών για να υπονομεύσουν και να λοιδορήσουν την ίδια τη κοινοβουλευτική δημοκρατία και η θεσμική αντίδραση απέναντι στον ναζισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι προγραμματική αρχή της κυβέρνησης, καθήκον κάθε πολίτη και κοινή υποχρέωση όλων των δυνάμεων της “δημοκρατικής ευθύνης”».

Στο κείμενο γίνεται άνοιγμα προς τις δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου καθώς στις δυνάμεις δημοκρατικής ευθύνης αναφέρονται όλες οι δυνάμεις «που πέρα από τις διαφωνίες που μπορούν να έχουν για τη διακυβέρνηση της χώρας, συμπίπτουν απολύτως στη διαφύλαξη της δημοκρατικής νομιμότητας και στο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

Δείτε εδώ το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας