Η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε νέα μέτρα που θα βαπτιστούν πλάγια, κάθετα, διαγώνια, όχι οριζόντια, και ο συμβιβασμός θα γέρνει πολύ προς την πλευρά της τρόικας, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η τακτική του «ναι σε όλα» έχει αποθρασύνει τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν δίνουν στον κ. Σαμαρά αυτό που ζητάει, λίγο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε, να μην αναγκαστεί να πάρει τα μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε θα επιτείνει τη συντριβή της ΝΔ και του μνημονιακού μπλοκ» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης.

«Χωρίς ένα δραστικό κούρεμα του χρέους, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Οτιδήποτε άλλο, εκτός από αυτό, θα μετατρέψει τη χώρα σε μια αποικία χρέους για δεκαετίες» προσθέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις ενδοκυβερνητικές διενέξεις και ειδικότερα στο θέμα της σύμβασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει: «Η νεότερη εξέλιξη είναι η δήλωση Κεδίκογλου με εντολή Σαμαρά, που δίνει πλήρη άφεση αμαρτιών στον σκανδαλώδη νόμο Βενιζέλου του 2010 τον οποίο η ΝΔ τότε είχε όχι μόνο καταψηφίσει, αλλά είχε καταγγείλει. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι όπως κουκούλωσαν χέρι-χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο Ζίμενς, έτσι έχουν αποφασίσει να κουκουλώσουν μαζί και το μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων γιατί πολύ απλά είναι και οι δύο μπλεγμένοι. Η αλήθεια είναι ότι ο ένας είναι όμηρος του άλλου και έτσι το κουκούλωμα των σκανδάλων και του ενός και του άλλου είναι το «τσιμεντάκι» που ρίχνουν για να στερεώσουν μια κλυδωνιζόμενη κυβερνητική συνοχή».

Σχολιάζοντας την κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Το κείμενο των 58 είναι απολύτως εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως φιλικό προς την υπερδεξιά ΝΔ του κ. Σαμαρά και τη νεοφιλελεύθερη συνταγή του μνημονίου. Δεν είναι δυνατό να οικοδομήσεις συσπείρωση της κεντροαριστεράς με το να είσαι φιλικός προς τη δεξιά και εχθρικός προς την αριστερά».

Αναφορικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αποτελούν «μια ευκαιρία για μια αλλαγή και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με ένα σμπάρο μπορούμε να πετύχουμε πολλά τριγώνια. Και να σταλεί πολιτικό μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας, αντι-κυβερνητικό, αντιμνημονιακό και να αλλάξουν διοικήσεις, πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει πελατειακές λογικές, που ελέγχονται για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, που αποδείχτηκαν πιστοί υπηρέτες του μνημονίου.

Σε ερώτηση αν θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποψηφιότητες του κ. Καμίνη για το δήμο Αθηναίων και του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Αν κάνει κανείς αυτή την πρόβλεψη δεν παίρνει και μεγάλα ρίσκα».


Ολόκληρη η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ:


-Κύριε Παπαδημούλη, έχουν υπάρξει ποικίλες αντιδράσεις για την απόφαση της ευρωπαϊκής Αριστεράς να προτείνει τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν. Πού τις αποδίδετε;

-Σε μικροκομματική σκοπιμότητα, σε εμπάθεια, σε ακραία λογική, σε ευτέλεια. Είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός είναι υποψήφιος για ένα σημαντικό πόστο στην Ευρώπη. Είμαστε μέλος της ΕΕ από το 1981. Δεν περιμένω από τη ΝΔ να στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα, που τη στηρίζει η ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και αυτός ο πόλεμος είναι πολύ ακραίος. Άκουσα τον κ. Παπαμιμίκο να λέει ότι όσοι υποστηρίζουν τον Τσίπρα είναι ακραίοι, αντιευρωπαϊστές, εξτρεμιστές, επικίνδυνοι. Όταν θεωρείς το Βορίδη, τον Γεωργιάδη, τον Φαήλο Κρανιδιώτη μεσαίους, αυτό παθαίνεις.

Νέα μέτρα που θα βαπτιστούν πλάγια, κάθετα, διαγώνια

-Κύριε Παπαδημούλη, στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ φθάνει ο προπομπός της τρόικας, τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, αλλά φαίνεται ότι η τρόικα πιέζει. Πού θα καταλήξουμε;

-Θα καταλήξουμε σε νέα μέτρα που θα βαπτιστούν πλάγια, κάθετα, διαγώνια, όχι οριζόντια, και ο συμβιβασμός θα γίνει πολύ προς την πλευρά της τρόικας, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Και το νέο δάνειο -αν είναι αυτή η κυβέρνηση για να το διαπραγματευθεί- θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο, που απλώς θα το ονομάζουν αλλιώς. Δυστυχώς, δεν ξαναξύπνησε μέσα στον Αντώνη Σαμαρά ο αντιμνημονιακός Αντώνης. Δεν αποφάσισαν ότι κάνουν μια λάθος πολιτική, καταστροφική και θέλει απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Απλώς ο κ. Σαμαράς έχει αιφνιδιαστεί, γιατί αυτή η τακτική του «ναι σε όλα» έχει αποθρασύνει τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν του δίνουν αυτό που ζητάει, λίγο πολιτικό χρόνο έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να πάρει τα μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε θα επιτείνει τη συντριβή της ΝΔ και του μνημονιακού μπλοκ. Και το δεύτερο που ζητάει, αλλά δυστυχώς δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ και κύρος είναι μια ρύθμιση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές. Όταν η κυβέρνηση, στη διαμάχη ΔΝΤ – Κομισιόν για το αν θα γίνει κούρεμα ή απλώς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, λέει είναι ένα θέμα που δεν με αφορά, όταν μια κυβέρνηση ελληνική αυτοκαταργείται για το τι πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος, ε, μην περιμένουμε να τους πάρουν οι τροϊκανοί στα σοβαρά.

Δραστικό κούρεμα του χρέους

-Υπάρχει άλλη λύση εκτός από το κούρεμα; Πολλοί σοβαροί αναλυτές λένε πια ότι, είτε η επιμήκυνση του χρέους είτε η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το θέμα του χρέους. Φθάσαμε πια στο 174,5%.

-Χωρίς ένα δραστικό κούρεμα του χρέους, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Οτιδήποτε άλλο, εκτός από αυτό, θα μετατρέψει τη χώρα σε μια αποικία χρέους για δεκαετίες και θα καταστήσει παγίως για το ορατό μέλλον το δημόσιο χρέος ένα μοχλό εκβιασμού της χώρας και του ελληνικού λαού και ανοικτής παρέμβασης των δανειστών στις πολιτικές εξελίξεις.

-Θα δεχθούν, όμως, οι φορολογούμενοι της Ευρώπης να υποστούν αυτή τη μείωση; Γιατί αυτούς αφορά πια. Το χρέος της χώρας είναι πια στις άλλες χώρες της Ένωσης, δεν είναι στις τράπεζες.

-Η κοινή λογική λέει ότι οι δανειστές μας έχουν μέχρι τώρα κερδίσει πολύ από την εφαρμογή του μνημονίου και από τα δάνεια που μας έχουν δοθεί, διότι πρώτα κερδίζουν με όρους καθαρού επιτοκίου, δεύτερον έσωσαν τις τράπεζές τους και ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα και επιπλέον, μέσα από την κρίση του ευρωπαϊκού Νότου, κερδίζουν οι γερμανικές τράπεζες και οι τράπεζες των χωρών-συμμάχων. Δεν ζητάμε υπερβολικά πράγματα και πρωτοφανή. Ζητάμε από τους Γερμανούς και τους εταίρους τους να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που η Ελλάδα, η Αγγλία και η Αμερική έδωσαν στη συντετριμμένη Γερμανία το 1953, στη διάρκεια στη Διάσκεψη του Λονδίνου.

Συμμαχία με πυρήνα τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου

-Η κ. Μέρκελ, πάντως, απ’ ό,τι γράφει σήμερα το «Σπίγκελ» προτίθεται να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πάρει βοήθεια από τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ. Είναι αυτό ένα είδος νέου μνημονίου;

-Υπάρχει μια εμμονή από τη Μέρκελ και το μερκελισμό σε μια λογική μονομερούς λιτότητας, υφεσιακή, αυστηρής αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων τη ώρα που η Γερμανία κερδίζει από αυτή τη συνταγή. Αλλά δυναμώνει ακόμη και μέσα στη Γερμανία και κυρίως σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, η αντίδραση σε αυτή την πολιτική, επομένως είναι κρίσιμο θέμα στην Ελλάδα, που είναι το πρώτο πειραματόζωο αυτής της συνταγής να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Επίσης, να οικοδομηθεί μια συμμαχία με πυρήνα τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ευρύτερη, που να οδηγήσει και σε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

-Η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην κυβέρνηση Μέρκελ μήπως βοηθήσει τη χώρα μας;

-Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Να περιμένουμε να δούμε το προγραμματικό πλαίσιο της συμφωνίας. Απλώς, με την ευκαιρία να θυμίσω τι έλεγαν οι γερμανικές εφημερίδες, αλλά και τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια όταν καθυστερούσαν μερικές ημέρες να συγκροτηθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τώρα, λένε ότι θα κάνουν κανένα δίμηνο να συγκροτήσουν κυβέρνηση στη Γερμανία και δεν τρέχει κάστανο.

«Ο ένας είναι όμηρος του άλλου στο κουκούλωμα των σκανδάλων»

-Βλέπουμε κύριε Παπαδημούλη να υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διενέξεις για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα για τα ναυπηγεία. Πιστεύετε ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

-Η νεότερη εξέλιξη είναι η δήλωση Κεδίκογλου με εντολή Σαμαρά που δίνει πλήρη άφεση αμαρτιών στον σκανδαλώδη νόμο Βενιζέλου του 2010 τον οποίο η ΝΔ τότε είχε όχι μόνο καταψηφίσει, αλλά είχε καταγγείλει. Η δήλωση Μιχελάκη, τότε εκπροσώπου της ΝΔ, εναντίον του νόμου Βενιζέλου, είναι πολύ οξύτερη από αυτά που λέμε εμείς. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι όπως κουκούλωσαν χέρι-χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο Ζίμενς, έτσι έχουν αποφασίσει να κουκουλώσουν μαζί και το μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων γιατί πολύ απλά είναι και οι δύο μπλεγμένοι. Ανάμεσα στην αμαρτωλότατη σύμβαση Τσοχατζόπουλου και στον περίεργο και επιζήμιο για το εθνικό συμφέρον νόμο Βενιζέλου μεσολαβεί μια πενταετής περίοδος ΝΔ στα ίδια χνάρια. Η αλήθεια είναι ότι ο ένας είναι όμηρος του άλλου και έτσι το κουκούλωμα των σκανδάλων, και του ενός και του άλλου, είναι το «τσιμεντάκι» που ρίχνουν για να στερεώσουν μια κλυδωνιζόμενη κυβερνητική συνοχή. Κατά τα άλλα, νέα μέτρα είναι δύσκολο να περάσουν από αυτή τη Βουλή υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι όσοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα θα μείνουν σταθεροί στη δήλωσή τους. Γιατί στο παρελθόν έχω δει αρκετούς υποψήφιους κοινοβουλευτικούς αντάρτες να γίνονται ένα είδος κατοικίδιων πτηνών.

Το κείμενο των 58 είναι απολύτως εχθρικό προς το ΣΥΡΙΖΑ

-Κύριε Παπαδημούλη το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στο θέμα της Κεντροαριστεράς. Πενήντα οκτώ προσωπικότητες συνυπογράφουν κείμενο για την κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε σύμπραξη ενδεχομένως με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης συνεργάζεται με τον κ. Λοβέρδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κάτι θετικό σε αυτές τις διεργασίες;

-Το κείμενο των 58 είναι απολύτως εχθρικό προς το ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως φιλικό προς την υπερδεξιά ΝΔ του κ. Σαμαρά και τη νεοφιλελεύθερη συνταγή του μνημονίου. Δεν είναι δυνατό να οικοδομήσεις συσπείρωση της κεντροαριστεράς με το να είσαι φιλικός προς τη δεξιά και εχθρικός προς την αριστερά. Σε αυτή την πρωτοβουλία βλέπω κέντρο, δεν βλέπω αριστερά. Επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι περισσότερο προκαλούν νέες διαιρέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ παρά επιτυγχάνουν το σενάριο της κοινής εκλογικής καθόδου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Όταν ακόμη και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συνέπραξε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου για πάνω από ένα χρόνο, παίρνει αποστάσεις από αυτή την κίνηση, μην περιμένετε να τη δει με θετικό μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα εμείς λέμε ότι επιδιώκουμε με κορμό το πρόγραμμά μας και την ανοδική μας δυναμική, ανοίγματα σε δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της ριζοσπαστικής οικολογίας, σε όλες ανεξάρτητα δυνάμεις της Αριστεράς και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ακόμη κι αν ο λαός μας δώσει μεγάλη νίκη και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και πάλι θα επιδιώξουμε συμμαχίες, αλλά με πρόσωπα που δεν έχουν υπηρετήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με πρόσωπα με καθαρό πολιτικό κα κοινωνικό μητρώο.

Προς μη στήριξη σε Καμίνη και Μπουτάρη

-Κύριε Παπαδημούλη να κλείσουμε με τις δημοτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει; Θα στηρίξει ενδεχομένως δημάρχους μεγάλων πόλεων με αριστερή απόχρωση;

-Οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια αλλαγή και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με ένα σμπάρο μπορούμε να πετύχουμε πολλά τριγώνια. Και να σταλεί πολιτικό μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας, αντι-κυβερνητικό, αντιμνημονιακό και να αλλάξουν διοικήσεις, πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει πελατειακές λογικές, που ελέγχονται για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, που αποδείχτηκαν πιστοί υπηρέτες του μνημονίου. Εμείς στη μάχη της αυτοδιοίκησης θα υποστηρίξουμε και στις περιφέρειες και στις μεγάλες πόλεις και σε όλη την Ελλάδα πλατιά, ενωτικά, αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που δεν θα αποτελούνται μόνο από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση πρόγραμμα, εντιμότητα και που θα σηματοδοτούνται από φρέσκα πρόσωπα, νέες δυνάμεις, που δεν εκπροσωπούν στη συνείδηση των πολιτών το παλιό και το φθαρμένο.

-Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν θα στηρίξετε τις υποψηφιότητες του κ. Καμίνη για το δήμο Αθηναίων και του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη;

-Αν κάνει κανείς αυτή την πρόβλεψη δεν παίρνει και μεγάλα ρίσκα.