«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο», δήλωσαν χθες συνεργάτες της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Πράγματι, το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει μόνο θρησκευτικό όρκο και δη χριστιανικό.
Ειδικότερα, το άρθρο 33, παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει:
- Ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού». - Νόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Πώς όμως ανέκυψε η συζήτηση για ένα μη θέμα με αποτέλεσμα εν τέλει συνεργάτες της κ. Σακελλαροπούλου να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση μέσω της διαρροής αυτής;
Το τελευταίο διάστημα είχε υπάρξει αρθρογραφία νομικών που υποστήριζαν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ορκιστεί και με πολιτικό όρκο.
Η συζήτηση όμως είχε ανοίξει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της και κατά την ημέρα της εκλογής της στο γαλάζιο παρασκήνιο από βουλευτές και στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας, που δεν είδαν με ιδιαίτερη συμπάθεια την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου.
Στο σαμαρικό στρατόπεδο εξάλλου πολλοί ήθελαν να είχαν δει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο κοινό αυτό δε είχε επιχειρήσει να απευθυνθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε εξαρχής χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα της κ.Σακελλαροπούλου «αριστεροφοβική» ως μία κεντροαριστερών αναφορών επιλογή, είχε επικαλεστεί το γεγονός ότι είναι γυναίκα και δε θα μπορεί να πάει… στο Άγιο Όρος και είχε εκφράσει τεχνηέντως την ελπίδα να δώσει θρησκευτικό όρκο.
Ωστόσο όπως αναφέρθηκε και όπως φαίνεται και από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, πρόκειται ούτως ή άλλως για μη θέμα, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται και άλλη διαδικασία για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως η συζήτηση αυτή στο παρασκήνιο φέρνει στο προσκήνιο το αιώνιο δίλημμα της ΝΔ:
Άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή στα δεξιά; Βεβαίως ένα κεντροδεξιό κόμμα απευθύνεται από το κέντρο μέχρι τη δεξιά.
Και βεβαίως η ΝΔ κατάφερε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να πάρει πίσω κομμάτι ψηφοφόρων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φύγει προς τα δεξιά. Ενώ ως κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολιτικές που ικανοποιούν τη σκληρή δεξιά βάση, αλλά ταυτόχρονα δέχεται κριτική σε θέματα όπως το προσφυγικό και υπάρχει μουρμούρα για την (αναγκαστική) στροφή στο ρεαλισμό με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως ο πρωθυπουργός έχει δείξει σαφώς ότι θέλει να δίνει ένα πιο κεντροδεξιό στίγμα και να προχωρήσει σε ανοίγματα στο κέντρο, ένα χώρο στον οποίο απευθύνθηκε και στην προεκλογική περίοδο και ένα κομμάτι του οποίου κέρδισε στις εκλογές, χωρίς να αγνοήσει όμως την ατζέντα της δεξιάς βάσης.
Το δίλημμα όμως «άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή στα δεξιά» δεν έχει λυθεί ακόμη για τη ΝΔ.