«Εθνική κρίση» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου το μεταναστευτικό πρόβλημα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της αστυνομικής βίας, τους «μπαχαλάκηδες», τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τη βία στα γήπεδα και στις επεμβάσεις της Αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Ο υφυπουργός θεωρεί «δραματοποιημένα» και «ιδεοληπτικά» τα όσα καταγγέλλονται για κύμα αστυνομικής βίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ούτε από την Πολιτική ούτε από τη Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας γίνονται ανεκτές βίαιες συμπεριφορές».
«Δόγμα μας είναι ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρωπινά δικαιώματα, στη συνταγματική νομιμότητα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, με αφορμή το χαστούκι σε 11χρονο στο Ζεφύρι, από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙΑΣ, λέγοντας ότι αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και οι καταγγελίες περί κύματος βίας «είναι αποτέλεσμα ιδεοληπτικών προσεγγίσεων και αναφορών που πηγάζουν από το παρελθόν» και «με σαφή στόχο να αναστείλουν την αυξημένη επιχειρησιακή δραστηριότητα και παρουσία της Αστυνομίας».
Για το ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι όλα τα περιστατικά ελέγχονται πειθαρχικά, και έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες του κ. Χρυσοχοΐδη με την λεγόμενη «επιτροπή Αλιβιζάτου» και τον Συνήγορο του Πολίτη, για την αποτελεσματικότερη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας ότι ήταν αυτές που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, ιεραρχώντας τες ως εξής:
- «Απελευθέρωση» της πανεπιστημιακής κοινότητας, με δεδομένο και το νόμο για το άσυλο, «από τα «άβατα», την «μικροεγκληματικότητα» και τους διακινητές ναρκωτικών εντός των πανεπιστημιακών κτηρίων.
- Σπάσιμο του «άβατου» των Εξαρχείων, όπου ομάδες «μπαχαλάκηδων» είχαν φτάσει σε σημείο να «απαγορεύουν» την παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, «ενώ επεισόδια, οδομαχίες, καταλήψεις κτηρίων, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ήταν στην ημερήσια διάταξη».
- Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπου «ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές επιτυχίες».
- Αντιμετώπιση της επονομαζόμενης καθημερινότητας, στις γειτονιές της Αθήνας και σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, εντάσσονται η πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ, ΔΡΑΣΗ και τις ΟΠΚΕ, αυξάνοντας τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας.
Για τα γεγονότα στο Κουκάκι και την υπόθεση της οικογένειας Ινδαρέ, ο κ. Οικονόμου ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, ενώ για τις «μάχες» με τους καταληψίες, που καταγράφηκαν από τα βίντεο, τόνισε ότι «σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ακόμα ότι:
- Δεν υπάρχει βεντέτα με τους «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι «αποτελούν μια πηγή μηδενιστικού εξτρεμισμού που περιφρονούν την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών των πολιτών».
- Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο ζήτημα, που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικότερα. Ειδικά για τη Χώρα μας έχει λάβει διαστάσεις «εθνικής κρίσης» και για την αντιμετώπιση του απαιτείται κοινή συστράτευση όλων.
- Για το θέμα της βίας στα γήπεδα, με τα μέτρα που παρέχει η νέα αθλητική νομοθεσία «θα την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα» αλλά το πρόβλημα «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με αστυνομικά μέτρα, διότι είναι κατεξοχήν κοινωνικό».