Με ένα επιθετικό υπόμνημα στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν παρίσταται αυτοπροσώπως στην εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα απάντησε ο κ. Γεώργιος Κουρής. Ο Πρώην Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής στο «ενημερωτικό υπόμνημα» καταγγέλλει ουσιαστικά έναν ιδιότυπο εκφοβισμό μαρτύρων από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ύβρεις, απειλές και προειλημμένες αποφάσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα και διαλόγους. Ο Γ. Κουρής αναφέρει ότι μετέβαλε την αρχική του απόφαση να παραστεί στην επιτροπή μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με προηγούμενους μάρτυρες και σημειώνει  χαρακτηριστικά:

Δεν δέχομαι ως μάρτυρας να υποβληθώ σε:

● Απειλές και εκφοβισμούς οποιουδήποτε είδους από βουλευτές της επιτροπής. Παράδειγμα τα όσα ειπώθηκαν όταν κατέθετε (27-7-2010) ο μη-έχων καμία σχέση με την έκδοση του ομολόγου εν ενεργεία Γενικός Διευθυντής του ΓΛΚ -κ. Χ. Ντζιούνης- και αναγκάστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ να αποχωρήσουν. Υπήρξε τότε συγκεκριμένη απειλή από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (κ. Παπαχρήστο) ο οποίος προειδοποίησε ότι θα καταγγείλει τον κ. Ντζιούνη στον εποπτεύοντα υπουργό των Οικονομικών, γιατί κατά την γνώμη του οι απαντήσεις του δεν τον ικανοποιούσαν.

● Προσβολές και απειλές όπως στην περίπτωση (29-7-2010) του κ. Σ. Παπανικολάου, πρώην Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και εμπειρότατου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να εξηγήσει ότι όταν πωλείται ένα ομόλογο του Δημοσίου, επειδή είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμος τίτλος και μπορεί να πάει οπουδήποτε, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από κανένα όργανο της υπάρχουσας διοικητικής μηχανής του Δημοσίου.

● Τρομοκρατία και απαράδεκτες προσβλητικές ύβρεις όπως αυτές που εκστομίστηκαν κατά την κατάθεση (31-8-2010) του πρώην Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Τσιβεριώτη και καταξιωμένου επιστήμονα…

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει  εξής:

κ. Χ. Πρωτόπαπα
Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής
«για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων»

Κύριε Πρόεδρε,

Καταθέτω ενημερωτικό υπόμνημα, όπως ο νόμος μου επιτρέπει, για το θέμα των δομημένων ομολόγων που η επιτροπή σας ερευνά. Η αρχική μου απόφαση να έλθω προσωπικά και να απαντήσω στις όποιες ερωτήσεις σας, άλλαξε μετά από όσα διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής και με τα οποία ουδόλως συμφωνώ. Οι λόγοι μου είναι αντικειμενικοί και τεκμηριώνονται σε ό,τι ακολουθεί.
Δεν δέχομαι ως μάρτυρας να υποβληθώ σε:

● Απειλές και εκφοβισμούς οποιουδήποτε είδους από βουλευτές της επιτροπής. Παράδειγμα τα όσα ειπώθηκαν όταν κατέθετε (27-7-2010) ο μη-έχων καμία σχέση με την έκδοση του ομολόγου εν ενεργεία Γενικός Διευθυντής του ΓΛΚ -κ. Χ. Ντζιούνης- και αναγκάστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ να αποχωρήσουν. Υπήρξε τότε συγκεκριμένη απειλή από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (κ. Παπαχρήστο) ο οποίος προειδοποίησε ότι θα καταγγείλει τον κ. Ντζιούνη στον εποπτεύοντα υπουργό των Οικονομικών, γιατί κατά την γνώμη του οι απαντήσεις του δεν τον ικανοποιούσαν.

● Προσβολές και απειλές όπως στην περίπτωση (29-7-2010) του κ. Σ. Παπανικολάου, πρώην Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και εμπειρότατου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να εξηγήσει ότι όταν πωλείται ένα ομόλογο του Δημοσίου, επειδή είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμος τίτλος και μπορεί να πάει οπουδήποτε, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από κανένα όργανο της υπάρχουσας διοικητικής μηχανής του Δημοσίου. Απόσπασμα από τα πρακτικά: ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Εσείς όταν φτιάχνατε το δομημένο προϊόν, είχατε το δικαίωμα βάσει της σύμβασης, υποθέτω εγώ, να γνωρίζετε από τον ανάδοχο, ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης;». ΜΑΡΤΥΣ (Σπ. Παπανικολάου): «Το είπα πάρα πολλές φορές, όχι, ούτε δικαίωμα είχα, ούτε το έκανα, ούτε με ενδιέφερε, και αν το ζήταγα δεν θα μου το έλεγαν». ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: « . . . Αυτό λέτε αυτή τη στιγμή ως ένας άνθρωπος που είχατε την ευθύνη αυτού του χρήματος. Σας ρωτώ πολύ συγκεκριμένα, εάν τα έπαιρνε το συνδικάτο του εγκλήματος δεν γνωρίζατε;» . . . «Δεν σας ενδιέφερε να το ελέγξετε;». ΜΑΡΤΥΣ (Σπ. Παπανικολάου): «Δεν είναι θέμα αν με ενδιαφέρει, δεν μπορώ να το ελέγξω. Δεν λειτουργεί έτσι η αγορά». ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Φέρετε και προσωπική ευθύνη σ’ αυτό που λέτε, δεν σας ενδιέφερε να το ελέγξετε, αν για παράδειγμα είστε υπόλογος αυτή τη στιγμή εσχάτης προδοσίας, για ξέπλυμα δημοσίου χρήματος μέσω παράνομων πράξεων».

● Τρομοκρατία και απαράδεκτες προσβλητικές ύβρεις όπως αυτές που εκστομίστηκαν κατά την κατάθεση (31-8-2010) του πρώην Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Τσιβεριώτη και καταξιωμένου επιστήμονα. Απόσπασμα από τα πρακτικά: ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Δικαίωμά σας, κύριε μάρτυς, να ψεύδεστε». ΜΑΡΤΥΣ (Κων. Τσιβεριώτης): «Το αν ψεύδομαι ή όχι σίγουρα το γνωρίζω και μπορώ να πω εμφατικά ότι δεν ψεύδομαι». ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: . . «Έχετε υπηρετήσει στις Η.Π.Α. κ. Μάρτυς και θα μπορούσατε σε ένα αντίστοιχο οργανισμό, θα επέτρεπε ο αντίστοιχος οργανισμός να δανειστεί από τη Χεζμπολάχ ή την Αλ Κάϊντα; Θα σας ρωτήσω ευθέως, ξέρετε πού θα ήσασταν αυτή τη στιγμή; Στο Γκουαντάναμο» . . «αποκρύπτετε την αλήθεια και ψεύδεστε» . . «Άρα ήρθατε εδώ να υπηρετήσετε και να δώσετε την προσφορά σας, νομίζοντας ότι δυστυχώς η Ελληνική Δημοκρατία πρόκειται περί μπανανίας». ΜΑΡΤΥΣ (Κων. Τσιβεριώτης): «Πέραν του ότι είναι άκρως προσβλητική η ερώτηση που μου κάνετε. Η δική μου συνεισφορά στον ΟΔΔΗΧ τα τρία χρόνια, εάν θέλετε να δείτε κατά πόσο είναι καλή μπορείτε να ρωτήσετε τον ΟΔΔΗΧ πόσα χρήματα…».

● Χονδροειδή διαστρέβλωση της αλήθειας όπως έγινε στην περίπτωση (1-9-2010) της κα. Π. Σπυρουλοπούλου, διευθύντριας της Δ23 του ΓΛΚ. Η συγκεκριμένη διευθύντρια προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει ότι οι επιφυλάξεις που είχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες καμία σχέση είχαν με τους όρους δόμησης του ομολόγου, παρά μόνο ήταν τεχνικού χαρακτήρα και αφορούσε το θέμα της εμπιστευτικότητας και κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται από την διεθνή πλατφόρμα εκκαθάρισης euroclear και την JPMorgan. Πέσανε πολλοί βουλευτές επάνω της για να «σκεπάσουν» την φωνή της ώστε να ήταν αδύνατο να γραφτούν σωστά τα πρακτικά, ενώ αυτή προσπαθούσε να προσθέσει ότι και αυτή η επιφύλαξη ακυρώνεται όταν -δύο εβδομάδες μετά την υπουργική απόφαση για έκδοση του ομολόγου- στη σύμβαση μπήκε ο όρος δεν «εισάγεται σε χρηματιστήριο» (no-listing). Και όταν μετά από επανειλημμένη προσπάθεια τελικά ακούστηκε η εξήγηση της, κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το αγνόησαν αυτό και έσπευσαν να μεταφέρουν σε δημοσιογράφους ότι η διευθύντρια του ΓΛΚ είπε ότι η υπηρεσία του ΓΛΚ είχε αντιρρήσεις για την έκδοση του δομημένου ομολόγου. Δεν έδωσαν καμία σημασία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν δόθηκε στην διευθύντρια χρόνος να εξηγήσει αυτά που ήθελε, σε ανάλογες ερωτήσεις βουλευτού της ΝΔ. Απόσπασμα από τα πρακτικά: ΜΑΡΤΥΣ (Π. Σπυρουλοπούλου): «Το subscription agreement είναι η βασική σύμβαση. Εκεί αναφέρονται και οι νόμοι και αναφέρεται και το no-listing. Μπήκε στη σύμβαση. Απλά, εμείς είχαμε επιφυλακτικότητα». Ε. ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΣΠΕΝΤΖΑ: «Υπήρχε, επομένως, κατά τη γνώμη σας, η εξασφάλιση εκ μέρους του Δημόσιου;». ΜΑΡΤΥΣ (Π. Σπυρουλοπούλου): «Αφού μπήκε στη σύμβαση. Όταν όμως, κάναμε το κλείσιμο στις 6 του μήνα, είχαμε επιφύλαξη. Όταν το κλείσιμο έγινε στις 6, η σύμβαση έγινε στις 21/2. Αποτυπώθηκε στη σύμβαση το no listing, το οποίο λέει ότι δε θα μπει στο χρηματιστήριο». Ε. ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΣΠΕΝΤΖΑ: «Ένα τελευταίο ερώτημα, εκτός από το θέμα της επιφύλαξής σας για τη μυστικότητα, το οποίο εκ των υστέρων καλύφθηκε, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχανε καμία άλλου είδους ανάμειξη στη διαμόρφωση του ομολόγου;». ΜΑΡΤΥΣ (Π. Σπυρουλοπούλου): Όχι. Αυτά τα δομημένα έρχονται έτοιμα. Ωστόσο, εμείς μπορούμε να διαπραγματευτούμε το swap.

● Και ένα παράδειγμα προειλημμένης απόφασης. Στην πρώτη κιόλας κατάθεση (20-7-2010) όταν ήλθε στην επιτροπή σας ο κ. Ζορμπάς μου έκανε εντύπωση αυτό που αναφέρθηκε σχετικά με την διαδρομή του ομολόγου. Απόσπασμα από τα πρακτικά: Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: . . «Κύριε Πρόεδρε (Ζορμπά) . . από το πόρισμα σας φαίνεται ότι υπήρξε σχεδιασμός στην έκδοση του ομολόγου. Αναφέρομαι στο ΤΕΑΔΥ, αλλά και στο ΤΣΠΕΑΘ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια ομάδα -και επιβεβαιώστε το αν είναι έτσι- η οποία ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε σχέση, αν το κατάλαβα καλά, με ορισμένες εταιρείες όπως ο Παπαμαρκάκης και άλλοι, αλλά και χρηματιστηριακές, που όλοι αυτοί είχαν γνώση, συμμετοχή, ενημέρωση πολύ πριν εκδοθεί το ομόλογο. Επίσης, η ίδια ομάδα εξασφάλισε την προθυμία -εντός ή εκτός εισαγωγικών- από το ασφαλιστικό ταμείο για συμμετοχή, την αγορά δηλαδή του σχετικού ομολόγου που εκδιδόταν πολύ πριν αυτό εκδοθεί. . ».

Το αβίαστο συμπέρασμα από τα όσα εσείς λέτε στην παρά πάνω παράγραφο -το οποίο επαναλαμβάνεται από πολλούς άλλους συμμετέχοντες βουλευτές στις συνεδριάσεις- είναι ότι, ενώ στο στάδιο της προ-ανάκρισης και κύριας ανάκρισης που πραγματοποίησε η δικαστική εξουσία δεν βρέθηκε ούτε ένα άτομο από το υπουργείο Οικονομικών που να θεωρείται ύποπτο, εσείς επιμένετε να κατηγορείτε και να εμπλέκετε με οποιοδήποτε τέχνασμα το υπ. Οικονομικών βασίζοντας την συλλογιστική σας πάνω σε μια μόνο έκθεση, η οποία μάλιστα γράφτηκε ερήμην των όσων μπορούσα να καταθέσω εγώ στον κ. Ζορμπά. Σημειωτέον επίσης ότι στην κατάθεση του κ. Σανιδά, όπως αυτός ανέλυσε διεξοδικά, λόγω πολλών ουσιαστικών και τυπικών παραλείψεων οι εκθέσεις Ζορμπά «σαφώς δεν ήταν σύννομες».

Διαπιστώνω τελικά ότι όσα άτομα από το ΓΛΚ και τον ΟΔΔΗΧ ήλθαν να καταθέσουν για να σας ενημερώσουν, τους αντιμετωπίσατε εχθρικά, απαξιωτικά και με μειωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως στα παραδείγματα που προανέφερα. Δεν θα μπορούσε επομένως και η δική μου παρουσία στην επιτροπή σας να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης. Εφόσον αυτά δυστυχώς συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο βουλευτής της εξεταστικής επιτροπής οφείλει να σέβεται και να μην θίγει τον μάρτυρα, γίνεται πλήρως αντιληπτό για ποιούς λόγους επέλεξα την οδό του υπομνήματος για την ενημέρωσή σας.

Με τιμή

Γεώργιος Κουρής

Πρώην Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής

13-10-2010