Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποσυνδέει την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών και μετά την επιψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή, η επόμενη μεγάλη κυβερνητική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα θα αφορά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών.
Του Γεώργιου Σαρρή
Πρόσωπα που ανήκουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και συνομιλούν σχεδόν καθημερινά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνουν στο newsbeast ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθεί η σταυροδοσία στις επόμενες ευρωεκλογές και να επανέλθει η λίστα. Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 2019, ψηφίσαμε με σταυρό, επιλέγοντας εμείς τα πρόσωπα που επιθυμούμε μέσα από μια ονομάτων υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αρεσκείας μας. Το εν λόγω σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, μέσω ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες εκείνης της χρονιάς, η συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τα αρνητικά της σταυροδοσίας
Στα πλην της σταυροδοσίας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η μάχη διεξάγεται με άνισους όρους, αφού εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους τα πρόσωπα που διαθέτουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ακόμη και εάν είναι άσχετοι με το χώρο της πολιτική, όπως για παράδειγμα οι αθλητές, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές, καθώς επίσης και όλοι όσοι προβάλλονται επανειλημμένως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε επειδή «πουλάνε» είτε επειδή διατηρούν φιλικές σχέσεις με συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς ή έντυπα. Την ίδια ώρα μένουν εκτός νυμφώνος πρόσωπα που μπορεί να έχουν κατάρτιση, να προέρχονται από το χώρο των επιστημών ή να έχουν δομημένο λόγο και φρέσκιες ιδέες που δεν μπορούν ωστόσο να τις κοινωνήσουν εύκολα στο κοινό.
Λίστα από το 1981 έως το 2009
Ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει όλα αυτά και για το λόγο αυτό είναι έτοιμος να προχωρήσει στην νομοθετική κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές ούτως ώστε να επανάλθουμε στη λίστα που εφαρμοζόταν ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 1981 που στήθηκαν για πρώτη φορά ευρωπαϊκές κάλπες στη χώρα μας έως και τον Ιούνιο του 2009. Με αυτό το σύστημα, ο πρόεδρος του κάθε κόμματος καταρτίζει το ψηφοδέλτιο βάζοντας τα πρόσωπα κατά σειρά προτίμησης και όχι αλφαβητικά. Με αυτό τον τρόπο εκλέγονται όσοι θεωρεί ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού ότι είναι οι πιο κατάλληλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή στην ανάδειξη των εκπροσώπων μας στα ευρωπαϊκά… σαλόνια, για να περάσει νομοθετικά, απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών – άρα πολύ άνετα μπορεί να επιψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που διαφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα υπόλοιπα κόμματα. Πάντως και στις δύο εκδοχές εκλογής ευρωβουλευτών ισχύει το μέτρο της απλής αναλογικής, ενώ ολόκληρη η επικράτεια θεωρείται ως μια και μόνο εκλογική περιφέρεια.
Τι θέλει άτυπα η Κομισιόν
Πάντως όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες, άτυπα η Κομισιόν προκρίνει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εφαρμόζουν τη σταυροδοσία των υποψηφίων ως πιο αντιπροσωπευτική και αντικειμενική μέθοδο, αλλά μένει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας να εφαρμόσει το σύστημα που κρίνει συμφερότερο, λαμβάνοντας πάντα ως γνώμονα και τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς. Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε ότι από τις εκλογές του 2014, η χώρα μας στέλνει πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο 21 εκπροσώπους και όχι 22, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το 2013) και της σχετικής ανακατανομής των εδρών που επήλθε.